Anda di sini

SMDS akan menyertai Simposium dan Pameran Tenaga Hijau 2023

Advertisement
 

KUCHING: Semikonduktor Reka Bentuk Mikroelektronik Sarawak (SMDS), penyedia penyelesaian reka bentuk cip dan teknologi inovatif Sarawak akan menyertai Simposium dan Pameran Tenaga Hijau 2023 yang berlangsung dari 7 hingga 8 Jun ini. 

Menurut satu kenyataan hari ini, SMDS merupakan anak syarikat Majlis Pembangunan Penyelidikan Sarawak (SRDC), di bawah bidang kuasa Kementerian Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat (MEITD). 

"Langkah strategik ini sejajar dengan Matlamat Strategik Sarawak 2023-2027, mencerminkan komitmen SMDS untuk memacu pembangunan mampan di rantau ini," kata Ketua Pegawai Eksekutif SMDS Shariman Jamil.

Beliau juga katanya, percaya bahawa penyertaan sedemikian akan menarik pihak berkepentingan yang berkaitan untuk bekerjasama dengan SMDS bagi memenuhi matlamat Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) dan peralihan berterusan ke arah teknologi hijau.

“Kami perlu berinovasi ke perniagaan baharu, produk dan aplikasi yang memenuhi keperluan unik pihak berkepentingan dan yang paling penting, fokus pada penyelesaian yang mampan," ujarnya.

Pasukan jurutera dan pereka SMDS adalah pakar dalam semua aspek reka bentuk Litar Bersepadu Khusus Aplikasi (ASIC) dan dengan pengetahuan mereka tentang alatan dan teknologi terkini.

Justeru, pihaknya percaya untuk berupaya membangunkan penyelesaian hujung ke hujung yang cekap dan kos efektif.

Shariman turut akan menyampaikan ceramah pada Sesi Selari pada 8 Jun 2023 jam 2.30 petang, bertajuk ‘Reimagining the Sarawak Sustainable Digital Future’ di Dewan Serba Guna CENTEXS.

“Penglibatan ini juga penting kerana kami menyasarkan untuk menarik pelabur, pihak berkepentingan serta anak muda Sarawak untuk mengambil bahagian secara aktif dalam menyediakan ekosistem Sarawak dan meletakkan Sarawak sebagai salah satu hab Reka Bentuk ICT terkemuka di rantau ini," tambahnya.

SMDS kini bekerjasama dengan institusi teknikal negeri dan pemain industri antarabangsa dari Belgium, Jerman dan Amerika Syarikat untuk membangunkan modal insan dan memupuk bakat tempatan dalam bidang semikonduktor dan reka bentuk cip. 

Objektifnya adalah untuk melahirkan 500 profesional dengan penempatan pekerjaan yang terjamin menjelang 2027.

Shariman seterusnya menyebut bahawa Majlis Pertukaran Perjanjian Persefahaman dengan pihak berkepentingan tersebut akan diadakan minggu depan, disaksikan Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg di Wisma Bapa Malaysia.

MEITD kemudiannya akan melancarkan program Transformasi Ekonomi Digital Sarawak: Pembangunan Bakat dalam Reka Bentuk Semikonduktor dan Cip pada bulan September.

Program ini akan dilaksanakan oleh institusi latihan Sarawak iaitu CENTEXS dan Sarawak Skills dengan sokongan daripada SRDC, SDEC dan Yayasan Sarawak. 

Pensijilan akan dikeluarkan oleh rakan kongsi SMDS, Melexis dari Belgium, X-Fab dari Jerman dan Synopsys dari Amerika Syarikat.

Semikonduktor dikelaskan di bawah sektor pembuatan, adalah antara enam sektor yang digariskan dalam Pelan Induk Pembangunan Bakat Negeri. 

Sektor ini akan memainkan peranan penting dalam Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS) Sarawak 2030.

Advertisement