Anda di sini

Outright Coffee dipenuhi penggemar kopi, pencinta seni, kraf dan artis 

Advertisement
Keunikan Outright Coffee menampilkan penggunaan kayu belian dan buluh keramik.
Keunikan Outright Coffee menampilkan penggunaan kayu belian dan buluh keramik.

SIBU: Pada hujung minggu, 15 dan 16 April lalu, Outright Coffee bukan sahaja dipenuhi penggemar kopi tetapi juga pencinta seni dan kraf serta artis dan pemuzik, pencinta tumbuhan dan pencinta kebun serta banyak lagi. 

Menurut kenyataannya di sini hari ini, pada hari tersebut program Microwave mendapat sambutan daripada orang ramai tidak mengira dari segi umur, bangsa dan agama. 

Semua peserta berkumpul menikmati suasana program tersebut dan bertukar idea dalam bidang masing-masing.

Program dua hari ini melibatkan pameran seni dan kraf, bengkel ahli pakar dalam beberapa sesi ceramah oleh usahawan tempatan pelbagai bidang seperti animasi digital, permainan, lukisan, alat muzik, pengolahan hasil pertanian, kerja sosial dan kaunseling kerjaya, filem perencanaan festival dan sebagainya.

Program itu merupakan hasil kerjasama Outright Coffee dan studio multimedia Microwave bertujuan menyediakan platform kreatif dan generasi muda untuk meningkatkan potensi artistik dan keusahawanan. 

Keunikan Outright Coffee menampilkan penggunaan kayu belian dan buluh keramik.
Keunikan Outright Coffee menampilkan penggunaan kayu belian dan buluh keramik.

Outright Coffee dengan senang hati menjadi tuan rumah kerana prinsip dan nilai asas program tersebut selaras dengan pemahaman dan kecintaan terhadap alam di sekitar kafe.

Untuk memahami kenapa Outright Coffee menganjurkan aktiviti bermakna itu, kita perlu kembali pada 2015 apabila dua rakan usahawan mengetahui kemunculan Third Wave Coffee dan serta-merta menerokai pasaran dengan motif mudah meningkatkan budaya kopi di bandar kecil yang sibuk dan menawarkan kepada penduduk bandar tempat unik untuk berehat dan menikmati kopi.

Projek seterusnya mengambil masa dua tahun perancangan rapi dan melibatkan sumber kayu kitar semula dan tebus guna berkualiti tinggi terutama kayu belian (kayu Borneo) daripada tiang dan jambatan yang dirobohkan, rumah kampung lama dan besi buruk dari bengkel rakan-rakan. 

Apa yang diikuti ialah pengubahsuaian perlahan dan sukar selama hampir lima bulan, kebanyakannya terdiri daripada ketukangan DIY di tapak.

Hasil kerja ini membuktikan kemunculan Outright Coffee – pengwujudan daripada keberanian untuk KELUAR (OUT) melakukan sesuatu yang anda fikir BETUL (RIGHT).

Walaupun orang lain menyokong perlindungan dalam sekitar, kita mengamalkan kesedaran alam sekitar secara langsung. 

Di Outright Coffee, pelanggan boleh menjamu selera di atas meja kayu yang diperbuat daripada kayu belian kitar semula dan buluh keramik besar yang mungkin digunakan sebagai bahan binaan selama beberapa dekad dan dahulunya berfungsi sebagai tiang jeti dibina sepanjang Sungai Rajang manakala pembalak menuai kayu daripada pokok berusia lebih 500 tahun.

Rasuk yang dibeli mungkin ditenggalami dalam sungai selama hampir satu abad sebelum digunakan semula sebagai perabot kafe bandar. 

Itulah cara Outright Coffee mementingkan alam sekitar.

Bagi mewujudkan persekitaran hijau dalam bandar dan menghidupkan semula kayu dan logam terpakai dengan menukarkannya kepada perabot dan bahan reka bentuk dalaman merupakan strategi tersendiri memenangi Anugerah Alam Sekitar Ketua Menteri (CMEA) yang diidamkan untuk 'meningkatkan pengurusan alam sekitar'.

Pengkongsian kami bagi mencintai dan melindungi alam sekitar baharu bermula.
 

  • oleh
  • Advertisement