Anda di sini

Lawatan ke Paris kekalkan momentum, kukuhkan hubungan Malaysia, Perancis

Advertisement
Gambar fail Bernama

KUALA LUMPUR: Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata lawatan kerja beliau ke Paris baru-baru ini berupaya mengekalkan momentum positif, mengukuhkan dan mengeratkan lagi hubungan dua hala yang sedia terjalin antara Malaysia dengan Perancis serta melipatgandakan usaha ke arah itu.

Katanya Malaysia akan berusaha ke arah meningkatkan lagi jalinan kerjasama dua hala dengan Perancis, terutamanya dalam sektor berkepentingan bersama seperti pendidikan, pertahanan, perdagangan, pelaburan, kesihatan dan pelbagai lagi. 

Menerusi catatan di Facebook hari ini, Zambry berkata dalam lawatannya itu beliau sempat mengadakan mesyuarat dua hala dengan rakan sejawatannya Catherine Colonna, dan saling bertukar pandangan dalam pelbagai isu, sebelum pulang ke Malaysia. 

Zambry berkata pertemuan itu turut menyaksikan penzahiran pengiktirafan dan pendirian kerajaan Perancis berhubung kedaulatan dan keutuhan wilayah Malaysia berdasarkan sempadan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

Menurut beliau pada masa yang sama beliau turut menyuarakan pandangan Malaysia terhadap isu-isu serantau dan antarabangsa yang berkepentingan bersama.

“...supaya kedua-dua negara mampu memainkan peranan yang penting di platform multilateral, dalam memastikan kestabilan dan keselamatan rantau kekal terpelihara, khususnya yang berkaitan dengan rantau Indo-Pasifik, Laut China Selatan dan ASEAN,” katanya. 

Zambry menyifatkan mesyuarat beliau bersama Colonna sebagai perbincangan yang mencorak arah tuju dan kolaborasi yang lebih berimpak tinggi dan memanfaatkan ekonomi kedua-dua negara terutamanya dalam ekonomi hijau, ekonomi digital dan tenaga boleh baharui.

Bernama sebelum ini melaporkan beliau mengadakan lawatan kerja sulung ke Paris bermula 1 hingga 2 Jun sejak pelantikannya sebagai Menteri Luar pada Disember 2022. 

Dalam lawatan kerja itu Zambry turut mengadakan sesi libat urus bersama Ketua Pengarah Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO), Audrey Azoulay, French Institute of International Relations (IFRI) dan Senat Perancis di Paris. 

Pada tahun 2022, Perancis merupakan rakan dagangan ke-21 terbesar Malaysia di peringkat global dan ketiga terbesar dalam kalangan negara-negara anggota Kesatuan Eropah dengan jumlah dagangan bernilai RM18.05 bilion (US$4.19 bilion), peningkatan sebanyak 39.1 peratus berbanding nilai yang dicatatkan pada tahun 2021. - BERNAMA
 

Advertisement