Anda di sini

Program Ibu Nakhoda Hidup kembali untuk tahun keenam

Advertisement
girls Low Ngai Yuen.
(Dari kiri) Nantha Kumaran, Murad Ali, Michelle Ng, Dr Wan Nur Ibtisam dan Pengasas dan Presiden WANITA:girls Low Ngai Yuen.

Oleh Yovinka Devi


SUBANG JAYA: Procter & Gamble (P&G Malaysia), Mydin Mohamed Holdings Berhad (MYDIN), dan Pertubuhan Pembangunan Kendiri Wanita dan Gadis (WOMEN:girls) telah bergabung tenaga sekali lagi untuk melancarkan program Ibu Nakhoda Hidup 2023 yang dinanti-nantikan. 

Dianjurkan untuk tahun keenam, inisiatif ini bertujuan memperkasa usahawan ibu yang bercita-cita tinggi, juga dikenali sebagai "mompreneurs" di seluruh Malaysia untuk memberi mereka peluang pertumbuhan dan kejayaan. Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Malaysia (KPWKM) juga memberi sokongan dan penyertaan aktif dalam program ini.

Inisiatif ini dibiayai oleh Dana Hulurkan Harapan, yang dijana melalui pembelian produk P&G di MYDIN. Sehubungan itu, bagi setiap RM10 yang dibeli untuk mana-mana produk P&G di Pasar Raya Besar MYDIN dan pada Jerayawara mulai sekarang hingga 30 Jun 2023, 5 sen akan didermakan kepada dana tersebut. 

"Di P&G, kami komited untuk memperkasa wanita dan memacu perubahan positif dalam komuniti. Program Ibu Nakhoda Hidup 2023 mencerminkan dedikasi kolektif kami untuk memperkasakan wanita, memupuk pertumbuhan ekonomi, dan membina masyarakat yang lebih inklusif. Melalui program ini, kami menawarkan tidak hanya peluang untuk membiayai bakal usahawan ibu tetapi juga menyediakan mereka dengan latihan peningkatan kemahiran yang relevan untuk melengkapkan mereka dengan alat yang diperlukan untuk mengembangkan perniagaan mereka. Kami berharap dapat menyediakan asas yang kukuh untuk mereka mencapai kejayaan yang baharu." ujar Nantha Kumaran Kalimuthu, Pengurus Negara, P&G Malaysia dan Singapura.

Program ini merangkumi dua objektif penting: menyediakan peluang pembiayaan dan menyampaikan latihan peningkatan kemahiran yang relevan kepada bakal usahawan ibu.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Subang Jaya Michelle Ng Mei Sze dan Ketua Pengarah, Jabatan Pembangunan Wanita, KPWKM Dr Wan Nur Ibtisam Wan Ismail.

Gambar kumpulan pemenang tahun-tahun lepas Ibu Nakhoda Hidup bersama VVIP pada majlis pelancaran.
Gambar kumpulan pemenang tahun-tahun lepas Ibu Nakhoda Hidup bersama VVIP pada majlis pelancaran.

"Pandemik ini telah memberi impak kepada ramai wanita dan ibu yang mencari nafkah untuk keluarga mereka, dan kami gembira kerana dapat membawa program ini kembali. Kami ingin mendengar kisah daripada ibu-ibu ini. Justeru,  pasukan kami akan turun padang untuk bercakap dengan ibu secara langsung bagi memahami perjuangan mereka untuk mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang cara kami boleh membantu mereka mengembangkan perniagaan mereka," kata Pengarah Eksekutif WOMEN:girls Izza Izelan.

Sementara itu, Nur Ibitisam berkata, "Saya amat berbesar hati untuk berkongsi bahawa Jabatan Pembangunan Wanita (JPW) Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat (KPWKM) bekerjasama rapat dengan pihak penganjur untuk menjayakan program ini.

Turut mengulas mengenai inisiatif tersebut, Pengarah Eksekutif MYDIN, Datuk Murad Ali Mydin berkata MYDIN berbesar hati kerana dapat mengekalkan momentum dalam bekerjasama dengan P&G Malaysia dan Singapura dan WOMEN:girls dalam usaha memperkasa dan meningkatkan kemahiran keusahawanan ibu ke tahap yang lebih tinggi melalui program Ibu Nakhoda Hidup.

Pencarian untuk Ibu Nakhoda Hidup 2023 kini dibuka, dan anda hanya perlu hadir dengan Sijil SSM anda di jerayawara untuk bercakap dengan pasukan WOMEN:girls di lapangan.

Untuk maklumat lanjut mengenai tarikh lawatan dan lokasi Ibu Nakhoda Hidup 2023, ikuti @ibunakhodahidup dan @MydinMalaysia di Instagram dan Facebook atau layari www.womengirls.org.
 

Advertisement