Anda di sini

Yayasan Petronas sumbangkan peralatan sekolah sempena pelancaran BTS 2023

Advertisement
Dr Annuar menyampaikan kit bilik darjah kepada murid yang menerima peralatan sekolah daripada Yayasan Petronas pada majlis tersebut.
Dr Annuar menyampaikan kit bilik darjah kepada murid yang menerima peralatan sekolah daripada Yayasan Petronas pada majlis tersebut.

KUCHING: Yayasan Petronas hari ini melancarkan Memperkasakan Pengetahuan: Program Kembali ke Sekolah (BTS 2023) dengan menyumbang peralatan sekolah kepada kira-kira 2,940 murid sekolah rendah dan pelajar menengah rendah daripada isi rumah berpendapatan rendah di Sarawak.

Setiap pelajar menerima baucar yang boleh ditebus untuk satu set pakaian sekolah, sepasang kasut hitam, stokin dan pakaian sukan.

Selain itu, kit bilik darjah yang terdiri daripada beg sekolah, pensel warna dan set alat tulis akan diedarkan kepada murid sekolah rendah rendah dan pelajar sekolah menengah yang akan turut menerima kalkulator saintifik.

Pek BTS 2023 akan diedarkan kepada pelajar terpilih dari 240 sekolah di Kuching, Bau, Lundu, Samarahan, Padawan, Serian, Simunjan, Sri Aman, Lubok Antu, Betong, Saratok, Sarikei, Maradong, Julau, Kanowit, Sibu, Song, Kapit, Daro, Dalat, Miri, Tatau, Sebauh, Belaga, Baram, Miri, Lawas dan Limbang melalui Pejabat Pendidikan Daerah (PPD).

“Yayasan Petronas komited terhadap kejayaan akademik pelajar kerana kami memahami kepentingan untuk pelajar dilengkapi dengan keperluan bilik darjah untuk bukan sahaja membantu mereka kekal di sekolah, tetapi juga berkembang maju di dalam bilik darjah masing-masing,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Petronas Shariah Nelly Francis semasa pelancaran BTS 2023 di Auditorium Jabatan Pendidikan Negeri Sarawak (JPNS).

Majlis itu disaksikan oleh Timbalan Menteri Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat Datuk Dr Annuar Rapa’ee.

"Dengan membekalkan pelajar dengan peralatan sekolah penting ini melalui BTS 2023, kami boleh membantu menyediakan laluan untuk mereka mengecapi kejayaan dan memastikan mereka dilengkapi dengan baik untuk menghadapi cabaran penggal persekolahan baharu," tambah Shariah.

Memperkasakan Pengetahuan: Program Kembali ke Sekolah bermula lebih 10 tahun lalu sebagai sebahagian daripada matlamat Petronas untuk membolehkan pelajar daripada keluarga berpendapatan rendah terus mengambil bahagian dalam proses pendidikan dan menamatkan persekolahan, di samping membantu mengurangkan beban kewangan ibu bapa mereka.

Tahun ini, Yayasan Petronas telah menyumbangkan keperluan sekolah kepada 21,000 murid sekolah rendah dan pelajar menengah rendah di seluruh Malaysia, sejajar dengan permulaan tahun akademik 2023.

Advertisement