Anda di sini

Polis Sepanyol tahan tujuh orang insiden rasis ke atas Vinicius Junior

Advertisement
 Vinicius Junior bertembung dengan pegawai Valencia semasa menuju ke bilik persalinan selepas dibuang padang pada perlawanan La Liga di Stadium Mestalla, baru-baru ini. — Gambar AFP
BERTENGKAR: Vinicius Junior bertembung dengan pegawai Valencia semasa menuju ke bilik persalinan selepas dibuang padang pada perlawanan La Liga di Stadium Mestalla, baru-baru ini. — Gambar AFP

MADRID: Polis Sepanyol menahan tujuh orang kelmarin berhubung dua insiden perkauman yang menyasarkan bintang Real Madrid dan Brazil, Vinicius Junior, termasuk satu kejadian hujung minggu ini yang mencetuskan bantahan sedunia.

Liga bola sepak Sepanyol, La Liga, dibelenggu skandal perkauman selepas penyerang berusia 22 tahun itu menjadi mangsa cemuhan perkauman ketika kekalahan 0-1 di Valencia pada Ahad lalu.

Pemain itu telah dicemuh oleh peminat pasukan lawan sejak dia menyertai Real pada tahun 2018 tetapi insiden terbaru telah mencetuskan kemelut sama ada Sepanyol telah melakukan pencegahan yang secukupnya untuk menghapuskan perkauman dalam bola sepak.

Pada awal Selasa, polis mengesahkan mereka telah menahan tiga remaja di Valencia atas kesalahan “penghinaan dan isyarat bernada perkauman” terhadap pemain itu yang dianggap sebagai “jenayah kebencian yang boleh didakwa” semasa perlawanan Ahad lalu.

Permainan itu dihentikan selama beberapa minit dan pengadil menulis dalam laporan selepas perlawanannya bahawa jeritan “monyet” telah ditujukan kepada Vinicius.

Polis berkata siasatan masih terbuka untuk mengenal pasti suspek selebihnya.

Dalam satu kenyataan, Valencia mengesahkan tiga peminat telah ditangkap, mengulangi “kecaman paling kuat terhadap perkauman dan keganasan” dan mengatakan kelab itu bertindak terhadap mereka yang terlibat “dengan melarang mereka dari stadium kami seumur hidup”.

Juga Selasa, polis Madrid menahan empat lagi lelaki yang disyaki menggantung patung yang disarungkan baju Real Madrid dengan nombor Vinicius dari jambatan pada Januari.

Boneka itu digantung di leher dari jambatan lebuh raya berhampiran padang latihan Real Madrid pada 26 Januari menjelang perlawanan mereka menentang Atletico Madrid.

Di atasnya terbentang sepanduk dalam tulisan merah dan putih Atletico: “Madrid benci Real”.

Jurucakap kerajaan, Isabel Rodriquez mengalu-alukan penangkapan itu, mengatakan ini menunjukkan bahawa pihak berkuasa Sepanyol mempunyai “sifar toleransi” terhadap perkauman dalam sukan.

“Kita mesti mengatakan dengan jelas bahawa kita anti-perkauman, Sepanyol menentang tingkah laku ini, mengutuk mereka dan melakukan segala-galanya untuk menghapuskannya,” katanya.

Jurulatih Real Madrid, Carlo Ancelotti berkata, insiden pada Ahad menunjukkan bahawa protokol perkauman FIFA dalam bola sepak sudah “kuno”. 

Pengadil, Ricardo de Burgos Bengoetxea mengaktifkan protokol perkauman selepas Vinicius berkelahi dengan peminat, menunjuk seorang penyokong yang dikatakannya melakukan cemuhan.

Tetapi Ancelotti berkata protokol itu sepatutnya “digunakan sebaik sahaja bas pasukan sampai ke stadium, kerana penghinaan bermula di sana”. — AFP
 

Advertisement