Anda di sini

LG memanfaatkan inovasi revolusioner, percepat perniagaan bahan termajunya

Advertisement
 LG telah menggunakan serbuk kaca antimikrobnya dalam beberapa barisan peralatan rumah yang berbeza, termasuk peti sejuk, mesin basuh dan pendingin hawa sejak 2022.
ALTERNATIF TERBAIK: LG telah menggunakan serbuk kaca antimikrobnya dalam beberapa barisan peralatan rumah yang berbeza, termasuk peti sejuk, mesin basuh dan pendingin hawa sejak 2022.

Oleh Yovinka Devi

KUALA LUMPUR: LG Electronics (LG) memperkukuh perniagaan bahan termajunya dengan menggunakan serbuk kaca antimikrob dan kaca marin yang dibangunkan sendiri. 

Serbuk kaca antimikrob ini menawarkan faedah kebersihan yang mantap dan mempunyai ciri kimia dan kestabilan terma kaca, ketahanan dan ketahanan terhadap perubahan warna. 

Sementara itu, menunjukkan komitmen syarikat terhadap pengurusan ESG yang baik, kaca marin LG dipercayai boleh memainkan peranan penting dalam membantu memulihkan ekosistem marin.

Kedua-dua produk tersebut dijangka memperoleh peluang pertumbuhan untuk perniagaan bahan termaju baharu LG.

"LG komited untuk meluaskan skop penggunaan serbuk kacanya melebihi bahan kaca lain," kata Lyu Jae-cheol, Presiden LG Electronics Home Appliance & Air Solution Company.

Ia berperanan membantu menjadikan penggunaan produk lebih bersih, serbuk kaca antimikrob LG digunakan dalam pembuatan bahagian plastik seperti pemegang peti sejuk dan mesin basuh pinggan mangkuk yang kerap bersentuhan dengan kulit manusia.

Serbuk kaca antimikrob memanfaatkan kepakaran LG dalam teknologi reka bentuk komposisi kaca dan pemahaman mendalam tentang persekitaran penggunaan perkakas rumah. 

Serbuk kaca LG turut menawarkan ciri antikulat dan antibakteria apabila digabungkan dengan pelbagai bahan, seperti plastik, gentian, cat dan lamina. Usaha ini diramalkan akan mempercepat pengembangan perniagaan bahan termaju syarikat itu.

Selain itu, kaca marin LG adalah berdasarkan teknologi keluaran tepat syarikat sendiri untuk bahan kaca. Apabila dilarutkan dalam air, kaca marin berubah menjadi ion tidak organik, yang menyumbang kepada pemulihan ekosistem marin dengan memupuk pertumbuhan mikroalga dan alga di lautan.

Selain itu, kaca marin LG ialah alternatif yang amat baik kepada tanah liat merah yang diguna untuk mengurangkan kerosakan ekologi berpunca daripada air pasang merah, di mana bunga alga yang berbahaya menyebabkan permukaan lautan menjadi merah. 

Malah, disebabkan kualiti bahan kaca yang larut dalam air, ia dapat menghalang pencemaran sekunder persekitaran marin.

Dengan serbuk kaca antimikrob yang berfungsi sebagai titik permulaan, perniagaan bahan termaju LG menerima konsep baharu yang diselaraskan lebih rapat dengan visi ESG syarikatnya, Better Life for All. 

Perniagaan ini merancang untuk mengembangkan operasinya untuk meneroka pemulihan ekosistem marin, dengan tujuan melindungi lautan dan laluan air bumi serta menyumbang kepada masa depan yang mampan.

“Kami percaya perniagaan bahan termaju kami boleh membantu menerajui jalan ke arah masa depan yang mampan, menjadi enjin pertumbuhan baharu dan komponen utama portfolio pengurusan ESG LG,” tambah Jae-cheol.

Advertisement