Anda di sini

RISE Educator Award umumkan lima guru paling bersemangat perjuang pendidikan inklusif dan saksama untuk semua

Advertisement
Joei Ong dari SMK SS17 Subang Jaya, Selangor
Joei Ong dari SMK SS17 Subang Jaya, Selangor

Oleh Yovinka Devi

SUBANG JAYA:  RISE Educator Award, sebuah inisiatif oleh ’s Collegedan cabang penglibatan pelajarnya, Risers, telah mengumumkan lima finalis terbaik untuk tahun 2023. Pendidik-pendidik ini telah menunjukkan komitmen yang teguh untuk memajukan pendidikan dan memastikan inklusiviti dan keadilan untuk semua pelajar, terutamanya untuk mereka dari latar belakang yang kurang bernasib baik. Sebagai pengiktirafan terhadap kerja inspirasi mereka, sekolah finalist akan menerima RM10,000. Lima finalis terpilih akan menjalani proses penilaian dan pengundian untuk menentukan dua pemenang bagi kategori RISE Educator Award dan RISE Educator of the Year.

"Pendidikan adalah asas pembangunan lestari, dan pendidik hebat ini adalah pahlawan sejati dalam pendidikan inklusif dan saksama. Komitmen mereka yang tidak mengenal lelah untuk memberikan peluang yang sama kepada pelajar mereka, terutamanya mereka yang terpinggir, adalah bukti keazaman dan semangat mereka yang teguh. Kami sangat berbesar hati mengiktiraf sumbangan luar biasa mereka dan menjemput orang ramai untuk menyertai kami dalam memperingati kisah-kisah inspirasi mereka serta mengundi pendidik kegemaran mereka untuk memenangi anugerah RISE Educator Award," kata Josephine Tan, Pengarah Kampus Taylor's College.

Kumaresan Muniandy dari SMPK Vokasional Merbok, Kedah.
Kumaresan Muniandy dari SMPK Vokasional Merbok, Kedah.

Antara 5 finalis termaksud Kumaresan Muniandy, seorang guru pendidikan khas di Menengah Pendidikan Khas Vokasional Merbok, Kedah, yang memulakan 'Projek Hello School to Work' pada tahun 2018 untuk memberikan latihan vokasional kepada kanak-kanak berkeperluan khas agar dapat beralih ke dunia kerja dan Mu'adzam bin Wan Abidin, seorang guru pendidikan khas dari Kebangsaan Klang, Selangor, yang telah mencipta peranti Caballus Rafvi yang membolehkan pelajar-pelajar berkeperluan khas yang mempunyai kekurangan penglihatan menjalankan latihan larian. 

Velerie Wheelervon Primus dari SK Bingkor, Sabah.
Velerie Wheelervon Primus dari SK Bingkor, Sabah.

Manakala, Joei Ong Suk Mei dari Menengah Kebangsaan SS17 Subang Jaya, Selangor, adalah seorang guru pendidikan khas dengan masalah pendengaran. Beliau telah mencipta Workshop OKU Shelter, yang memberi kuasa kepada pelajar keperluan khas untuk berjaya dalam reka bentuk multimedia. 

Velerie Wheelervon Primus pula adalah seorang guru pendidikan khas dan ikon budaya negeri Sabah dari Kebangsaan Bingkor, Sabah. Velerie aktif dalam menghasilkan modul pembelajaran pelajar pendidikan khas, penulisan penyelidikan tindakan, dan penulisan penyelidikan. Beliau komited untuk membangunkan dan mendidik pelajar, terutama mereka yang mempunyai keperluan pendidikan khas di pedalaman Sabah.

Wan Mu_adzam dari SK Klang, Selangor.
Wan Mu_adzam dari SK Klang, Selangor.

Berkolaboratif di pusat komuniti untuk belia Orang Asli, semangat finalis Ayu Majid untuk pendidikan dan peluang yang saksama menginspirasi penominasi dan orang lain untuk mengejar misi yang sama. Kini, Cikgu Ayu menjalankan prasekolah untuk komuniti tersebut, dan penominasi memperjuangkan pengiktirafan baginya sebagai penghargaan atas kerja keras dan dedikasinya yang tak kenal lelah.

Kini dalam tahun ketiga, RISE Educator Award adalah penghargaan kepada pendidik yang luar biasa yang telah memberikan impak positif kepada pelajar dan masyarakat mereka.

Pemenang-pemenang anugerah akan diumumkan dalam acara penyerahan anugerah pada 27 Mei 2023.

Cikgu Ayu dari Sekolah Komuniti Orang Asli, Kelantan.
Cikgu Ayu dari Sekolah Komuniti Orang Asli, Kelantan.

Untuk mengetahui kisah inspirasi para guru yang luar biasa ini dan memberikan undian anda untuk pendidik yang paling cemerlang, sila lawati laman Facebook Taylor's College di sini dari 24 April hingga 12 Mei 2023.
 

Advertisement