Anda di sini

Memainkan sape satu tanggungjawab untuk memelihara warisan budaya

Advertisement
MARTINUS
MARTINUS

KUCHING: Memainkan alat muzik Orang Ulu, sape bukan lagi sebagai satu kemahiran tetapi sebagai satu tanggungjawab yang digalas untuk memelihara warisan budaya di Sarawak.

Bagi Martinus Njok Sebi, 21, dari Miri yang berketurunan Iban dan Kenyah, tanggungjawab itu mendorongnya untuk mengambil bahagian dalam pertandingan julung kalinya, Sape Junior 2023, sebuah program anjuran RTM Sarawak.

“Saya Kenyah Lepo Tau dari Long Moh, Ulu Baram. Pada mulanya, saya melihat bermain sape sebagai satu set kemahiran yang saya rasa menyeronokkan untuk dikuasai, tetapi kini saya melihatnya daripada perspektif yang berbeza, di mana saya mesti mengekalkan warisan dan budaya saya terutama keaslian muzik sape.

“Dengan menyertai pertandingan ini, saya akan dapat mengekalkan semangat saya dan berasa sangat bersyukur menjadi salah seorang finalis untuk bersaing pada pertandingan akhir Sabtu ini. Ini satu lagi pencapaian besar buat saya,” katanya ketika ditemui pemberita selepas sidang media di sini kelmarin.

Martinus yang kini masih menuntut dalam bidang muzik di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), melihat datuknya Lian Balan sebagai idolanya bermain sape.

AERON
AERON

Sementara itu, Aeron Junior Ibas, 18, berbangsa Iban dan Bidayuh dari Serian, meluahkan rasa gembira terpilih sebagai salah seorang finalis untuk pertandingan itu kerana mampu mencapai kejayaan itu pada usia muda.

Ketika ditanya tentang sebab dia bermain sape, Aeron berkata alunan muzik yang dimainkan pada sape membuatkan dia berasa tenang.

“Pada 2013, ketika saya sedang berbaring di atas sofa, saya tertonton di YouTube klip video Sada Borneo dan terpegun dengan permainan sape. 

"Saya kemudian teringat bahawa saya mempunyai sape di rumah dan saya terfikir sendiri mengapa saya tidak belajar bermainnya dan ketika itulah saya mula bermain sape.

“Saya belajar bermain sape dengan menonton video di YouTube, kebanyakan video oleh idola saya Hallan Hashim (daripada Sada Borneo) dan ahli kumpulannya. 

"Jujur, saya tidak pernah menghadiri mana-mana bengkel sape kerana pada masa ini tiada bengkel di Limbang, tempat saya tinggal bersama keluarga sekarang,” kata Aeron yang merancang untuk melanjutkan pelajaran dalam jurusan undang-undang.

STANFORD
STANFORD

Seorang lagi finalis, Stanford Rayan Sidi, 25, dari Sibu berharap dapat melakukan yang terbaik semasa pertandingan akhir dan tidak sabar untuk bermain sape di peringkat lain selepas ini.

“Setiap finalis mahu menjadi juara termasuk saya sendiri dan setiap orang akan mempunyai peluang tersendiri untuk menyinar. 

"Bagi saya, sekiranya saya tidak menjadi juara dalam pertandingan ini, saya akan terus bekerja keras dan menonjolkan bakat saya di platform lain pada masa akan datang.

"Satu-satunya harapan saya adalah untuk membawa sape ke peringkat yang lebih tinggi supaya semua orang akan lebih dekat dengan alat muzik ini," katanya.

Stanford yang bekerja sebagai juruteknik berkata, sape di kampungnya di Sibu adalah satu kemestian untuk dimainkan di mana-mana acara keramaian terutama majlis perkahwinan.

Apabila ditanya tentang apa yang membezakannya daripada finalis lain, Stanford berkata dia mempunyai kebolehan untuk mempersembahkan kedua-dua lagu sape tradisional dan kontemporari dengan hanya satu sape.

FERDERICK
FERDERICK

Sementara itu, bagi Ferderick Maldini, 25, seorang Bidayuh dari Bau, Sape Junior 2023 adalah peluang terakhirnya untuk mempamerkan bakatnya di pentas besar.

“Jadi saya mengambil peluang ini untuk membuat kemunculan semula, mungkin buat kali terakhir.

“Saya berharap bahang semakin panas untuk pertandingan akhir Sabtu ini kerana akan ada saingan sengit antara kami. 

"Bagaimanapun, saya melihat ini lebih sebagai persembahan untuk kita semua bukan sebagai pertandingan kerana mereka semua adalah kawan saya,” katanya.

Ferderick yang pernah bermain piano dan gitar untuk gereja di Kampung Kopit, Peninjau di Bau kini mempunyai saluran YouTube sendiri, 'Sapek Guru' di mana dia menghiburkan 300 pengikutnya untuk pelbagai muka depan lagu serta kandungan pendidikan lain berkaitan sape.

Enam finalis itu akan bertarung pada pertandingan akhir Sape Junior yang akan berlangsung di Auditorium P Ramlee Radio Televisyen Malaysia (RTM) Sabtu ini.

Acara yang akan bermula jam 9 malam itu juga akan menampilkan artis tempatan terkenal, Bob Yusof dan Noraniza Idris dan akan disiarkan secara langsung di TV2, aplikasi RTM Klik atau laman Facebook rasmi RTM Sarawak.

Advertisement