Anda di sini

Pelantikan Hiram sangat signifikan kepada Sarawak, Malaysia

Advertisement

Pelantikannya sebagai Ahli Panel UNWTO juga satu penghormatan kepada negeri ini khasnya

 Abdul Karim menyerahkan sijil lantikan sebagai Pakar Pelancongan UNWTO kepada Hiram sambil disaksikan Timbalan Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Datuk Sebastian Ting (kiri).
TAHNIAH: Abdul Karim menyerahkan sijil lantikan sebagai Pakar Pelancongan UNWTO kepada Hiram sambil disaksikan Timbalan Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Datuk Sebastian Ting (kiri).

"Saya difahamkan, UNWTO memerlukan seseorang di Asia Tenggara atau Timur Jauh untuk memperkayakan data dan analisis mereka berhubung barometer dan output pelancongan."

Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah
Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan 

Oleh Patricia Gari

KUCHING: Pelantikan Dr Hiram Ting sebagai Ahli Panel Kepakaran Pelancongan Pertubuhan Pelancongan Dunia (UNWTO) baru-baru ini sangat signifikan tidak hanya kepada kementerian tetapi Sarawak dan Malaysia.

Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, pelantikan Hiram, rakyat Sarawak pertama dilantik sebagai Panel Pakar Pelancongan UNWTO juga satu penghormatan kepada negeri ini khasnya.

"Saya difahamkan, UNWTO memerlukan seseorang di Asia Tenggara atau Timur Jauh untuk memperkayakan data dan analisis mereka berhubung barometer dan output pelancongan," katanya menerusi kenyataan akhbar hari ini.

Pelantikan Hiram dibuat selepas lawatan rasmi ke ibu pejabat UNWTO di Madrid pada 10 Mac 2023.

Ia merupakan lawatan pertama delegasi Sarawak ke UNWTO, yang diketuai Abdul Karim sendiri, untuk meneroka peluang dan mengukuhkan kerjasama dengan kementerian bagi mempercepat pemulihan pelancongan dan pembangunan mampan. 

Hiram antara delegasi Sarawak ke Madrid.
 
Perkara-perkara penting, seperti inisiatif pelancongan yang bertanggungjawab, dasar dan amalan pelancongan mampan serta perisikan pemasaran pelancongan serta pengurusan data telah dibincangkan semasa lawatan itu.

"Latar belakang akademik dan kepakaran beliau dalam pelancongan relevan dengan kemajuan Barometer Pelancongan Dunia UNWTO. 

"Sebagai ahli Panel Pakar Pelancongan UNWTO, beliau ditugaskan untuk menyumbangkan inputnya kepada penilaian prestasi pelancongan dan prospek jangka pendek, yang menjadi asas untuk mengemas kini Indeks Keyakinan Pelancongan UNWTO," jelas Abdul Karim.

Hiram merupakan ahli Responsible Borneo dan Pengerusi Persatuan Penyelidikan Sarawak. 

Beliau kini bertugas di Fakulti Pengurusan Hospitaliti dan Pelancongan, UCSI University di Sarawak sebagai Profesor Madya. 

Universiti berkenaan kini disenaraikan sebagai universiti ke-34 terbaik di dunia untuk Pengurusan Hospitaliti dan Pelancongan Liburan.

Beliau telah bekerjasama rapat dengan kementerian sejak beberapa tahun kebelakangan ini, khususnya dalam bidang berkaitan pelancongan yang bertanggungjawab, seperti penerbitan Journal of Responsible Tourism Management (JRTM), International Conference on Responsible Tourism and Hospitality (ICRTH), Sarawak Youth Talent (SYT) dan Persidangan Hari Pelancongan Sedunia (WTD) di Sarawak. 

Impak kerjanya melangkaui Sarawak, seperti yang dilihat dalam usahanya untuk menerajui pergerakan pelancongan bertanggungjawab global di Asia Tenggara melalui Pusat Pelancongan Bertanggungjawab Antarabangsa (ICRT) dan menyokong impak sebenar dalam kapasiti duta di Asia Timur.

Projek terbaru beliau dengan kementerian termasuk pelan tindakan pelancongan yang bertanggungjawab dan pelancongan hijau dan emas di kalangan masyarakat.

Advertisement