Anda di sini

LPPB terima 41,135 permohonan rumah kos rendah

Advertisement
 Masiung (tiga kanan) menyaksikan cabutan undi lot sambil disaksikan Flovia dan Rosemary (kanan).
SAKSIKAN: Masiung (tiga kanan) menyaksikan cabutan undi lot sambil disaksikan Flovia dan Rosemary (kanan).

SOOK: Lembaga Pembangunan Perumahan dan Bandar (LPPB) menerima 41,135 permohonan untuk mendapatkan rumah kos rendah di Sabah dalam tempoh lima tahun yang berakhir Mac tahun ini.

Pengerusi LPPB Datuk Masiung Banah berkata, statistik itu terlalu tinggi berbanding bilangan rumah yang telah dan sedang dilaksanakan oleh pihaknya.

"Kita kini sedang menyasarkan untuk memenuhi keperluan sekurang-kurangnya 30 peratus  daripada jumlah permohonan yang diterima," katanya selepas menyempurnakan cabutan undi 32 lot rumah kos rendah di Sook, semalam.

Bagaimanapun katanya, ia adalah bergantung pada jumlah peruntukan yang disalurkan daripada kerajaan negeri dan Persekutuan.

Masiung berkata, pihaknya kini sedang merangka garis panduan termasuk membentuk Jawatankuasa Strategik dan Pelaburan (JSP), bagi mengurangkan jumlah permintaan rumah kos rendah di Sabah. 

Ketika berucap pada majlis berkenaan, beliau berkata LPPB bersedia membantu memberi khidmat nasihat kepada penerima rumah yang sukar mendapat pinjaman bank. 

Menurutnya, setiap pemohon rumah kos rendah akan ditapis mengikut kelayakan. 

 Masiung (tengah) menyaksikan cabutan lot rumah kos rendah di Sook.
CABUTAN: Masiung (tengah) menyaksikan cabutan lot rumah kos rendah di Sook.

"Hanya mereka yang mempunyai pendapatan keluarga dibawah RM3,000 sahaja yang layak memohon rumah kos rendah dan dijual serendah harga RM47 ribu seunit. 

“Di luar sana ramai bertanya, kenapa rumah kos rendah tidak dibina di sekitar bandar. Ini kerana harga kos tanah yang tinggi di bandar tidak mampu menampung nilai harga rumah yang cukup murah, " katanya.

Hadir sama Pembantu Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejatheraan, Datuk Flovia Ng, Pengurus Besar LPPB Rosmery Ahping dan Penolong Pegawai Daerah Sook Jeffry Japar.
 

  • oleh
  • Advertisement