Anda di sini

MPP dinamakan sebagai PBT terbaik di Sarawak

Advertisement

Ia adalah hasil penilaian dikeluarkan oleh Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan Malaysia

 Lo (tengah) dan Ahmad (kanan) ketika menghadiri sidang media selepas mesyuarat penuh MPP semalam. Turut kelihatan Pemangku Setiausaha MPP Ita Ling (kiri).
MPP TERBAIK: Lo (tengah) dan Ahmad (kanan) ketika menghadiri sidang media selepas mesyuarat penuh MPP semalam. Turut kelihatan Pemangku Setiausaha MPP Ita Ling (kiri).

“MPP telah memperoleh penarafan lima bintang dan telah memperoleh sejumlah 95.69 mata daripada 100. Kedua ialah Majlis Bandaraya Miri dengan 94.58 mata.”

Lo Khere Chiang
Pengerusi MPP 

KUCHING: Majlis Perbandaran Padawan (MPP) baru-baru ini dinamakan sebagai pihak berkuasa tempatan (PBT) terbaik dalam kalangan semua PBT di Sarawak, kata Pengerusinya Lo Khere Chiang.

Dalam ucapan perpisahannya semasa sidang media di ibu pejabat MPP hari ini, beliau berkata keputusan ini adalah hasil daripada penilaian yang dikeluarkan baru-baru ini oleh Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan Malaysia.

“MPP telah memperoleh penarafan lima bintang dan telah memperoleh sejumlah 95.69 mata daripada 100. Kedua ialah Majlis Bandaraya Miri dengan 94.58 mata.

"Saya juga berbesar hati untuk mengumumkan, MPP juga telah memenangi Anugerah Emas bagi Kategori Pihak Berkuasa Tempatan dalam Anugerah Alam Sekitar Premier Sarawak 2022. 

"Saya rasa kami (warga kerja MPP) layak untuk memberikan sumbangan yang besar untuk semua kerja keras kami," katanya.

Lo yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Kitang, akan memberi laluan kepada pengerusi MPP baharu Tan Kai yang akan mengangkat sumpah pada 1 April.

Beliau juga berkata sejak dilantik sebagai pengerusi MPP pada 21 Jun 2010, beliau tidak hanya duduk di pejabatnya, sebaliknya seboleh mungkin melibatkan diri dengan seramai mungkin orang dalam masyarakat.

"Ia telah menjadi tanggungjawab peribadi, tanggungjawab yang saya ambil serius sejak hari pertama. 

“Ini adalah sesuatu yang akan saya kenang kerana saya berpeluang membantu dan menjaga kesejahteraan sesetengah orang, jika tidak semua di sini di Padawan.

"Saya berharap perubahan positif berlaku di Padawan dan akan terus berkembang di bawah pengerusi baharu. 

“Apabila saya melepaskan baton ini, saya berharap (pengerusi yang dipilih) akan terus menjalankan tugas  dan saya akan melakukan apa yang saya mampu untuk memberi sokongan," katanya.

Lo menegaskan semasa menjadi pengerusi MPP, beliau telah menyedari betapa pentingnya menyelaraskan peranan dan tanggungjawab majlis dengan Matlamat Pembangunan Lestari (SDG) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Beliau berkata, usaha MPP ke arah kitar semula sisa buangan dan mengurangkan jejak karbon telah menyumbang ke arah mencapai matlamat global ini dan beliau percaya bahawa kemampanan akan terus menjadi aspek penting dalam misi MPP.

Beliau mendedahkan MPP juga telah menerima Anugerah Pembangunan Lestari (SDA) JCI yang patut diberi perhatian seperti anugerah JCI untuk Bandar dan Komuniti Lestari dengan topik Sistem Lampu Isyarat Pintar pada 2021.

Pada 2020, MPP menerima anugerah JCI untuk 'No Poverty' dengan topik Program Pembaikan Rumah Untuk Orang Miskin (Matlamat SDG No.1) manakala tahun sebelumnya MPP menerima Anugerah Terbaik Penggunaan & Pengeluaran Bertanggungjawab dengan topik Pasaran Hijau, Hijau Komuniti (Matlamat SDG No 12).

"Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada rakan-rakan saya yang bekerja keras di MPP yang telah diberi keistimewaan untuk bekerja dengan saya selama ini. 

Mereka memberikan masa dan usaha serta sokongan dalam pelbagai inisiatif.

"Semua pencapaian ini bukan milik saya, sebaliknya ia milik anda dan semua rakan sekerja saya. Pencapaian ini benar-benar gabungan usaha bersama semua lapisan masyarakat," katanya.

Advertisement