Anda di sini

Pemain industri pembangunan hartanah mendapat pengiktirafan pada MPA 2022

Advertisement
 Anugerah Hartanah Malaysia dikatakan sebagai standard emas bagi pemaju dalam industri hartanah untuk mempamerkan ciptaan terbaik mereka.
STANDARD EMAS: Anugerah Hartanah Malaysia dikatakan sebagai standard emas bagi pemaju dalam industri hartanah untuk mempamerkan ciptaan terbaik mereka.

KUALA LUMPUR: Anugerah Hartanah Malaysia 2022, salah satu anugerah paling dipandang tinggi dalam industri pembangunan hartanah, telah mengadakan majlis penyampaian anugerah dan jamuan makan di Hotel One World, di sini Sabtu lepas.

Majlis makan malam gala dan penyampaian anugerah ini telah disempurnakan oleh Yang di-Pertua Negeri Melaka Tuan Yang Terutama Tun Seri Setia (Dr) Mohd Ali Mohd Rustam.

Acara tahun ini menampilkan 12 kategori, dengan 16 anugerah disampaikan termasuk dua anugerah individu. Pemenang telah dipilih oleh panel juri yang terkenal dan hakim bebas yang mempunyai kepakaran dan pengalaman dalam industri hartanah.

Anugerah Hartanah Malaysia ialah piawaian emas untuk pemaju dalam industri hartanah. Ia adalah platform untuk mereka mempamerkan ciptaan terbaik mereka. Anugerah tersebut mendapat pengiktirafan dan prestij sebagai "Anugerah Oscar" industri. Ia kini menjadi jenama tersendiri dengan pembangun bersaing untuk memenangi anugerah tersebut. 

 Penerima MPA 2022 bersama trofi pada majlis penyampaian anugerah yang diadakan baru-baru ini.
CEMERLANG: Penerima MPA 2022 bersama trofi pada majlis penyampaian anugerah yang diadakan baru-baru ini.

Anugerah Property CEO tahun ini dimenangi oleh Pengarah Urusan Kumpulan Matrix Concept Holdings Berhad (MCHB) Ho Kong Soon. Beliau bermula di Matrix Concepts Group sebagai pengarah dan pengurus besar pada 1997. Beliau kemudiannya dinaikkan pangkat sebagai timbalan pengarah urusan kumpulan pada 2012, dan seterusnya pengarah urusan kumpulan pada 2018. 

Ho kemudian mengetuai usaha MCHB dalam membangunkan projek hartanah yang inovatif di seluruh Malaysia. Beliau sekarang mengetuai projek perbandaran mega Bandar Sri Sendayan di Seremban Barat yang merupakan sebahagian daripada wilayah pertumbuhan ekonomi baharu Malaysia Vision Valley (MVV) 2.0 dan mempromosikan zon pembangunan yang didorong oleh perkongsian awam-swasta.

Presiden FIABCI Malaysia Datuk Sr Firdaus Musa, merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada Mohd Ali kerana meluangkan masa untuk menyerikan Majlis Makan Malam Gala dan Anugerah Hartanah Malaysia 2022 dan menyampaikan anugerah kepada penerima yang memenangi anugerah dan mengucapkan tahniah kepada semua penerima anugerah atas pengiktirafan yang sewajarnya, menyerlahkan bahawa dedikasi mereka, pendekatan inovatif, kerja keras dan kepakaran tinggi dalam industri hartanah telah diiktiraf.

Sementara itu, Anugerah Property Man dimenangi oleh Tan Sri Dato’ Ir (Dr ) Teo Chiang Kok dari Kumpulan See Hoy Chan Holdings. Terdapat juga anugerah lain seperti Kategori Rumah Mampu Milik: Kediaman SkyAwani 2 oleh SkyWorld Development Bhd, Kategori Pejabat: Menara Hap Seng 3 oleh Hap Seng Land Sdn Bhd, Kategori Pembangunan Mampan: D'Network @ Setia Eco Park oleh S P Setia Berhad dan Kategori Warisan: Rumah Tangsi (Lot 10) & Biro Pelancongan Kuala Lumpur (Lot 11) oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur & Seetizens Lab Sdn Bhd.

 Ho (dua kanan) memenangi anugerah Property CEO yang disampaikan oleh Mohd Ali.
TAHNIAH: Ho (dua kanan) memenangi anugerah Property CEO yang disampaikan oleh Mohd Ali.

Firdaus turut menekankan kepentingan dasar ESG (Environment, Social, and Governance) dan SDG (Sustainable Development Goals) dalam projek pembangunan hartanah masa hadapan. Beliau menggesa semua pemenang, peserta dan bakal peserta untuk kekal terkini, relevan dan peka terhadap trend baru muncul dalam industri, seperti trend ke arah rumah pintar moden dan ruang kediaman bersama, untuk kekal berdaya saing dan menyampaikan berdasarkan permintaan pasaran.

Pengerusi penganjur Anugerah Hartanah Malaysia Dr Yu Kee Su sebaliknya, mendedahkan kepada media bahawa pertandingan itu amat ketat tahun ini, dan para hakim menghadapi kesukaran untuk memilih pemenang. 

“Tahap kecemerlangan tinggi yang dipaparkan dalam penghujahan menunjukkan kualiti industri hartanah di Malaysia,” Yu menambah.

Anugerah Hartanah Malaysia sudah memasuki tahun ke-30 tahun ini. Proses penilaian yang ketat bagi anugerah itu mencerminkan piawaian profesionalisme tertinggi, yang menjadikannya wajar untuk pelbagai pemaju hartanah bersaing untuk mendapatkan pengiktirafan projek mereka melalui anugerah tersebut.

FIABCI Malaysia adalah organisasi yang mengumpul semua profesional daripada setiap disiplin industri hartanah bersama dan menyediakan platform untuk interaksi antara satu sama lain, sekali gus memupuk muhibah dan mewujudkan peluang perniagaan melalui aktiviti pembelajaran dan pendidikan pembangunan profesionalnya. 

Advertisement