Anda di sini

Sertai Projek BacaBaca dan buat perubahan dalam perjalanan membaca kanak-kanak

Advertisement
 Kanak-kanak PPR Seri Alam membaca buku cerita pada pelancaran Projek BacaBaca pada Jun 2022.
TINGKATKAN KEMAHIRAN: Kanak-kanak PPR Seri Alam membaca buku cerita pada pelancaran Projek BacaBaca pada Jun 2022.

BERBEKAL matlamat untuk membolehkan pelajar sekolah rendah meningkatkan lagi kemahiran membaca dan pembelajaran mereka, Projek BacaBaca sedang giat merekrut sukarelawan untuk fasa ketiganya, yang akan bermula pada pertengahan April 2023. 

Menyasarkan pelajar berumur enam hingga sembilan tahun daripada komuniti yang kurang mendapat perkhidmatan di seluruh Malaysia, projek itu sehingga kini telah membuat perubahan positif dalam kehidupan 150 kanak-kanak dari segi menangani isu learning poverty (kemiskinan pembelajaran).

Sejak 2021, Pusat Pengajian Pendidikan di Taylor's University telah memperjuangkan Projek BacaBaca - satu inisiatif yang menggandingkan sukarelawan yang dirujuk sebagai 'jurulatih membaca' dengan pelajar sekolah rendah daripada B40 dan komuniti yang kurang mendapat perkhidmatan yang terjejas oleh kemiskinan pembelajaran dan jurang pembelajaran disebabkan COVID-19, untuk meningkatkan bacaan mereka.

Projek BacaBaca diteruskan selama ini dengan sokongan Yayasan Mah Sing dan Twinkl, yang memberi impak kepada kanak-kanak dalam enam komuniti sejak dua tahun lalu di PPR Seri Alam, Kota Belud, Sungai Way New Village, SJK (T) Ladang Batu Ampat, SJK (T) Pusat Telok Datok, dan SJK (T) Seaport. Tahun ini akan menyaksikan SK Bandar Sunway menyertai senarai komuniti penerimanya.

Projek BacaBaca melibatkan tiga peringkat bacaan: "emerging", "developing", dan "securing". Ujian diagnostik awal dilakukan untuk menilai tahap bacaan kanak-kanak. 

Bagi pelajar universiti dan sukarelawan Theevya Ulaganathan, melatih Thulan Santaran, pelajar tahun tiga dari SJK (T) Pusat Telok Datok di Banting, mempunyai cabaran tersendiri pada mulanya. 

 Pelajar SJK (T) Pusat Telok Datok Thulan Santaran menerima anugerah atas kemajuan membacanya.
MEMBANGGAKAN: Pelajar SJK (T) Pusat Telok Datok Thulan Santaran menerima anugerah atas kemajuan membacanya.

Mempunyai rentang perhatian yang terhad, dia menunjukkan tanda-tanda ADHD yang ringan dan memerlukan campur tangan yang berbeza untuk kekal fokus sepanjang sesi membaca selama 30 minit. Thulan kemudiannya didiagnosis dengan selective mutism (bisu terpilih), salah satu gangguan kecemasan di mana kanak-kanak tidak dapat bercakap dengan orang tertentu atau dalam situasi tertentu.

“Thulan mendapati ia mencabar untuk membaca dan melibatkan diri dengan bahasa-bahasa, terutamanya dalam bahasa Inggeris. Saya terlibat dengannya dengan menyediakan latihan peringkat tadika dan permainan pendidikan seperti memadankan gambar dengan objek dan mengisi tempat kosong. Sokongan daripada ibunya juga sangat penting untuk peningkatannya,” kata Theevya.

Walaupun menghadapi masalah pembelajaran, sesi bersama jurulatih membaca dan galakan ibu bapanya membawa perubahan positif apabila Thulan menerima hadiah pada majlis anugerah sekolahnya kerana mencapai kemajuan yang ketara dalam prestasi kelas pemulihannya.

Turut berkongsi pengalaman keluarganya ialah Sarah Nuraisyah Abdullah, penduduk Sungai Way New Village di Petaling Jaya, dan ibu tunggal kepada Mohamad Adam yang berusia enam tahun. Sebelum Projek BacaBaca, Sarah hanya sempat mengajar anaknya bunyi abjad serta perkataan dua dan tiga huruf.

“Saya giat mencari program membaca untuk membantu anak saya membaca dalam bahasa Inggeris dan bahasa Melayu sebelum dia melanjutkan pelajaran ke sekolah rendah kerana dia tidak responsif semasa saya mengajarnya sepanjang pandemik dan dia juga agak hiperaktif. Bagaimanapun, Adam teruja menyertai sesi bacaan mingguan bersama jurulatih bacaannya Reshvinder Kaur (Cikgu Resh) yang juga mempunyai seorang anak kecil,” katanya.

Melalui kurikulum Projek BacaBaca untuk pembaca di peringkat baru muncul, Adam belajar tentang fonik, konsonan-vokal-konsonan (CVC) dan perkataan penglihatan. Selepas beberapa bulan bimbingan, dia dapat membaca petikan pendek dengan yakin dan bebas.

Tahun ini, fasa ketiga Projek BacaBaca akan dimulakan pada pertengahan bulan April. Orang awam dialu-alukan untuk menjadi jurulatih membaca sukarela dan memainkan peranan dalam meningkatkan kecekapan membaca dalam kalangan pelajar dari komuniti yang kurang mendapat perkhidmatan.

Sukarelawan akan digandingkan dengan seorang kanak-kanak daripada salah satu daripada tujuh komuniti penerima terpilih untuk tempoh lapan bulan (April hingga Disember 2023). Sesi membaca akan diadakan dua kali seminggu dalam bahasa Melayu dan bahasa Inggeris selama 30 minit setiap sesi, dan akan dijalankan melalui telefon atau melalui persidangan video dalam talian sekiranya kanak-kanak itu boleh mengakses Internet.

Bagi sukarelawan yang tidak mempunyai pengalaman mengajar sebelum ini, mereka akan ditapis dan dilengkapi dengan latihan berkala seperti menguruskan kanak-kanak, strategi pengajaran dan teknik penyoalan sebelum memulakan sesi membaca mereka.

Fasa satu projek itu menyaksikan peningkatan antara 64 dan 86 peratus dalam keupayaan membaca kanak-kanak dalam bahasa Melayu dan bahasa Inggeris. Membawa pulang kejayaannya, fasa kedua yang diadakan pada tahun lepas, menandakan peningkatan lagi antara 92 dan 95 peratus dalam kedua-dua bahasa, pencapaian yang dicapai dalam masa lapan bulan sahaja.

Projek BacaBaca juga merupakan salah satu usaha di bawah Impact Lab ‘Education for All’, yang memperjuangkan pembebasan pendidikan untuk individu dan komuniti yang terdedah. 

Jika anda berminat untuk menjadi jurulatih membaca dengan Projek BacaBaca, daftar di tinyurl.com/Taylors-PBB .

Advertisement