Anda di sini

Ekspo Pakar Pertanian, pameran pertanian paling komprehensif

Advertisement
Chan (empat kiri) merakamkan kenangan bersama para pegawai tinggi MARDI Corp dan pemimpin terkemuka industri pertanian pada pembukaan rasmi Ekspo Pakar Pertanian di Serdang, Selangor pada Jumaat.
Chan (empat kiri) merakamkan kenangan bersama para pegawai tinggi MARDI Corp dan pemimpin terkemuka industri pertanian pada pembukaan rasmi Ekspo Pakar Pertanian di Serdang, Selangor pada Jumaat.

SERDANG: Platform serba baharu, Ekspo Pakar Pertanian bermula pada Jumaat dengan perasmiannya disempurnakan Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Chan Foong Hin.

Chan berkata, ekspo tersebut adalah titik permulaan untuk menghimpunkan para pemain industri pertanian, menggalakkan penggunaan teknologi, meningkatkan pengeluaran hasil pertanian sekali gus membawa kemakmuran kepada ekonomi negara.

Beliau turut menyentuh kepentingan berganding bahu bagi menstabilkan sekuriti makanan negara dan membangunkan penggunaan teknologi pertanian bagi memastikan keselamatan makanan dan pembangunan sosioekonomi petani, pekebun kecil dan pemain industri berjalan seiringan.

Ekspo Pakar Pertanian adalah acara yang direka untuk petani, penanam, pemilik ladang, ejen kerajaan, pembuat keputusan industri dan usahawan muda yang bersedia untuk mengambil lonjakan besar seterusnya dalam industri pertanian.

Ia dijangka menarik 6,000 pelawat perdagangan menerusi pameran komprehensif dan jadual acara yang padat.

Anjuran bersama MARDI Corporation Sdn Bhd dan NongYeh Global, penganjuran sulung Ekspo Pakar Pertanian ini disokong secara meluas oleh Akademi Sains Pertanian Tropika Persatuan (ATAS), Persatuan Pembangunan Industri Durian Antarabangsa Malaysia (MIDIDA), Persatuan Kebangsaan Pekebun-pekebun Kecil Malaysia (PKPKM) dan Persatuan Pekebun Buah-buahan Negeri Pahang Malaysia (PPBNPM).

Turut menyokong ialah The Federation of Malaysia Fruit Farmers Association (FMFFA), The Federation of Vegetable Growers Association Malaysia (PPSM), Malaysian Plant Protection Society (MAPPS), Material Handling & Logistics Persatuan Teknologi Malaysia (MHLTA) dan rakan kerjasama untuk menghubungkan orang penting dalam sektor pertanian.

Ekspo Pakar Pertanian dibuka kepada pengunjung selama tiga hari dari 17 hingga 19 Mac 2023 di Malaysia Agro Exposition Park Serdang (MAEPS), Selangor.

Pameran yang menampilkan lebih 150 gerai itu memberi tumpuan kepada transformasi pertanian, perlindungan tanaman, perkhidmatan perundingan, pertanian pintar, peralatan ladang, pengairan dan banyak lagi.

Pameran menarik tersebut yang dipersembahkan oleh perintis pasaran tempatan dan pemain industri menyediakan pilihan hampir 600 jenama produk dan teknologi untuk pengunjung.

Pengunjung juga berpeluang menghadiri 28 seminar dan ceramah yang disampaikan oleh penceramah tempatan dalam pelbagai bahasa.

Topik-topik meliputi teknik pertanian, pertanian bernilai tinggi, pertanian integrasi, pertanian menegak, teknologi pertanian, kesihatan tanah dan pembajaan, cabaran dan penyelesaian pasaran, dan banyak lagi. Semua seminar dan ceramah adalah percuma. 

Selain itu, pakar kelapa sawit, tanaman, tanah, berbunga dan berbuah, penjagaan taman dan pengairan ladang bersedia untuk berkongsi kepakaran mereka di Klinik Ladang.

Perundingan pertanian percuma akan dijalankan sepanjang tiga hari pameran untuk membantu petani dan pekebun mengenal pasti isu penanaman mereka dan memberi nasihat terbaik.

Pengunjung juga boleh bertemu dengan bakal pembeli hasil segar mereka pada sesi padanan perniagaan Farm2Store dan mereka berpeluang pulang dengan gembira bersama hadiah bernilai RM20,000 di kawasan Cabutan Bertuah.

Ekspo Pakar Pertanian dipercayai mampu menjadi satu platform yang hebat untuk para pemain industri pertanian berkumpul bagi tujuan penyumberan produk, penerokaan pasaran, pembelajaran, dan rangkaian.

Untuk maklumat lanjut mengenai ekspo tersebut, sila layari www.pakarpertanian.my.
 

  • oleh
  • Advertisement