Anda di sini

Banjir kilat di Turkiye ragut 14 nyawa

Advertisement
Gambar menunjukkan kerosakan akibat banjir kilat di bandar Sanliurfa kelmarin. — Gambar AFP
Gambar menunjukkan kerosakan akibat banjir kilat di bandar Sanliurfa kelmarin. — Gambar AFP

ISTANBUL: Banjir kilat kelmarin mengorbankan sekurang-kurangnya 14 orang yang tinggal di khemah dan perumahan kontena yang ditubuhkan di seluruh Turkiye, yang dilanda gempa bumi baru-baru ini, lantas menimbulkan lebih banyak tekanan kepada Presiden Recep Tayyip Erdogan menjelang pilihan raya kecil.

Beberapa orang dihanyutkan oleh air deras, yang menukar jalan-jalan menjadi sungai berlumpur di kawasan yang dilanda gempa bumi sekuat 7.8 pada skala Richter bulan lepas, menurut laporan media tempatan.

Lebih 48,000 orang mati di Turkiye dan hampir 6,000 di Syria dalam bencana 6 Februari, yang paling dahsyat di sini pada zaman moden.

Beratus-ratus ribu mangsa gempa Turkiye yang terselamat telah dipindahkan ke khemah dan rumah kontena di seluruh kawasan bencana, yang meliputi 11 wilayah di seluruh tenggara Turkiye.

Hujan lebat turun di kawasan itu pada lewat Selasa dan perkhidmatan cuaca menjangkakan ia bakal berlarutan sehingga beberapa hari.

Media Turkiye berkata banjir telah membunuh 12 orang di Sanliurfa, kira-kira 50 kilometer dari sempadan Syria.

Dua orang maut berhampiran Adiyaman, termasuk seorang bayi berusia setahun, menurut laporan.

Imej menunjukkan air deras menghanyutkan kereta dan membanjiri perumahan sementara yang didirikan untuk mangsa gempa bumi.

Pejabat gabenor Sanliurfa berkata banjir juga telah menenggelamkan tingkat bawah salah sebuah hospital besar di sini.

Bakal bertanding dalam pilihan raya semula pada 14 Mei, Erdogan menghadapi orang awam yang marah terhadap tindak balas kerajaannya yang perlahan semasa bencana alam terbesar dalam pemerintahan dua dekadnya.

Erdogan telah mengeluarkan beberapa permohonan maaf secara terbuka sambil menegaskan bahawa tidak ada negara yang dapat menangani dengan pantas bencana yang berskala sedemikian.

Erdogan telah menghabiskan beberapa minggu kebelakangan ini melawat kawasan terjejas, bertemu dengan mangsa terselamat dan berjanji untuk membina semula seluruh kawasan dalam tempoh setahun.

“Menjelang akhir tahun depan, kami akan membina 319,000 rumah,” kata Erdogan dalam ucapan parlimen kelmarin.

“Selain daripada operasi mencari dan menyelamat, bantuan kecemasan dan tempat perlindungan sementara yang kami sediakan setakat ini, kami berjanji kepada negara untuk memulihkan bandar-bandar yang musnah akibat gempa bumi dalam tempoh setahun,” katanya.

Erdogan telah menghantar Menteri Dalam Negeri ke kawasan yang dilanda banjir bagi mengawasi tindak balas kerajaan.

“Pada masa ini, kami mempunyai 10 pasukan yang terdiri daripada 163 orang untuk melakukan kerja-kerja mencari dan menyelamat di sepanjang 25 kilometer,” menurut Menteri Dalam Negeri Suleyman Soylu kepada pemberita.

“Kami juga mempunyai pasukan penyelam. Tetapi keadaan cuaca tidak mengizinkan kami untuk berbuat banyak,” katanya. — AFP 
 

Advertisement