Anda di sini

10 terperangkap susulan letupan di lombong Colombia, 11 maut 

Advertisement
Anggota bomba mengangkat mayat pelombong yang terbunuh dalam letupan di lombong arang batu di bandar  Sutatausa kelmarin. — Gambar AFP
Anggota bomba mengangkat mayat pelombong yang terbunuh dalam letupan di lombong arang batu di bandar Sutatausa kelmarin. — Gambar AFP

BOGOTA: Anggota bomba dan saudara-mara kelmarin bergegas untuk menyelamatkan 10 pelombong yang terperangkap di lombong arang batu di tengah Colombia selepas letupan membunuh sekurang-kurangnya 11 orang.

Letupan berlaku apabila gas yang terkumpul di dalam lombong itu dinyalakan oleh percikan api daripada alatan pekerja pada lewat Selasa, kata gabenor Nicolas Garcia dari jabatan Cundinamarca kepada Blu Radio.

Presiden Gustavo Petro menyifatkannya sebagai tragedi malang dalam ucapan di Twitter.

“Kami berusaha sedaya upaya dengan kerajaan wilayah Cundinamarca untuk menyelamatkan orang yang terperangkap hidup-hidup,” kata presiden itu, yang menawarkan “pelukan solidariti kepada mangsa dan keluarga mereka.”

Agensi perlombongan kebangsaan ANM berkata di Twitter pada pagi kelmarin bahawa dua pekerja telah diselamatkan hidup-hidup dari lombong di Sutatausa itu.

“Kami kesal dengan apa yang berlaku dan kami memberikan sokongan kepada keluarga mereka yang terjejas,” tambah ANM.

Garcia berkata lebih 100 anggota penyelamat terlibat dalam usaha pencarian itu.

Pekerja dari lombong lain juga bergegas ke tempat kejadian, berbekalkan topi keselamatan kuning dan tanglung untuk menyertai usaha menyelamat.

Di luar lombong, ahli keluarga yang menunggu semakin terdesak untuk mendapatkan berita tentang orang yang tersayang.

Letupan itu berlaku di sebuah lombong arang batu bawah tanah yang bersambungan dengan lima lombong yang lain.

“Pelombong terperangkap kira-kira 900 meter di bawah tanah, dan akses untuk sampai kepada mereka adalah sukar,” kata Garcia.

“Setiap minit yang berlalu bermakna oksigen di dalam lombong semakin berkurangan,” jelasnya.

Minyak dan arang batu merupakan eksport utama Colombia, di mana kemalangan perlombongan sering berlaku, terutama di lombong haram di Cundinamarca dan kawasan lain di pusat negara dan timur laut.

Perlombongan haram, bersama-sama dengan aktiviti pengedaran dadah, juga merupakan sumber pendapatan utama bagi kumpulan bersenjata Colombia yang telah melancarkan konflik antara satu sama lain dan menentang pasukan keselamatan sepanjang hampir enam dekad. — AFP 
 

Advertisement