Anda di sini

Perintah Berkurung dilanjutkan sehingga 19 Februari depan

Advertisement
IDRIS
IDRIS

KOTA KINABALU: Perintah berkurung yang tamat hari ini akan dilanjutkan selama dua minggu sehingga 19 Februari mengikut Seksyen 31(4) Akta Polis 1967 bagi kali ke-204.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Idris Abdullah berkata perintah berkurung melibatkan tujuh daerah di kawasan perairan tiga batu nautika ke atas bermula jam 6 petang hingga 6 pagi.


Katanya pengguna perairan boleh memohon permit daripada ketua polis daerah berkenaan untuk memasuki kawasan perintah berkurung secara sah.

“Keperluan untuk meneruskan perintah berkurung ini adalah bagi memastikan kawasan perairan tidak diceroboh oleh pengganas yang mengancam keselamatan penyelidik antarabangsa yang menjalankan penyelidikan dan pelancong asing di pulau-pulau peranginan.

“Hasil maklumat risikan mendedahkan kumpulan militan Abu Sayyaf dan pihak yang menjalankan kegiatan menculik untuk mendapatkan wang tebusan (KFR) dari selatan Filipina masih cuba menceroboh bagi melakukan penculikan serta jenayah rentas sempadan,” katanya.

Tambahnya pelanjutan ini juga bertujuan untuk menjamin keselamatan serta kesejahteraan rakyat Sabah yang menjadi pengguna perairan dan mereka yang berada di bahagian daratan kawasan ESSZONE.

“Dengan pelaksanaan perintah ini juga akan mampu memudahkan penguatkuasaan dan pemantauan terhadap pergerakan bot selain menimbulkan rasa selamat dan yakin kepada pengusaha chalet serta nelayan dengan kehadiran kapal anggota keselamatan di sekitar kawasan mereka.

"Saya juga memberi kuasa kepada semua Ketua Polis Daerah di ESSZONE mengeluarkan permit kepada pemohon yang layak bagi aktiviti perikanan atau ada keperluan mendesak untuk melalui kawasan perintah berkurung yang mendesak,” katanya.

Pelaksanaan perintah berkurung meliputi kawasan perairan daerah Tawau, Semporna, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Sandakan dan Beluran.

  • oleh
  • Advertisement