Anda di sini

Jadikan Sabah destinasi pelayaran yang meriah

Advertisement
 Joniston (kiri) berbincang dengan Sazli (dua kanan) bersama wakil Sail Malaysia semasa kunjungan itu.
BINCANG: Joniston (kiri) berbincang dengan Sazli (dua kanan) bersama wakil Sail Malaysia semasa kunjungan itu.

KOTA KINABALU: Pelancongan berkonsepkan pelayaran memiliki potensi untuk membawa para pelancong tinggal lebih lama di Sabah sekali gus menjana limpahan ekonomi.

Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Joniston Bangkuai berkata, Sabah perlu memanfaatkan prospek berkaitan rekreasi pelayaran memandangkan negeri ini mempunyai banyak lokasi menarik dan laluan di perairan.

Pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah (STB) ini berkata, acara pelayaran anjuran Sail Malaysia sebelum ini boleh menjadi penanda aras untuk mengembangkan lagi potensi sektor pelayaran dan menjadikan Sabah sebagai destinasi pilihan para pelayar.

"Budaya pelayaran yang meriah harus dibangunkan di Sabah kerana ramai dalam kalangan warga tempatan dan asing menyertai aktiviti rekreasi pelayaran.

"Pinggir pantai Sabah yang indah, pantai yang bersih, perairan sejernih kristal, dan landskap yang menakjubkan serta digabungkan dengan hidupan marin yang baik memberikan pengalaman pelayaran yang menarik secara visual," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Semalam, Joniston menerima kunjungan daripada wakil Sail Malaysia yang diketuai oleh Pengarah Urusan Sail Malaysia Sazli Kamal Basha untuk memberi taklimat mengenai program 'Sail Malaysia Passage to the East 2023 Yacht Rally' dan membincangkan potensi Sabah sebagai destinasi pelayaran.

Beliau berkata, Sabah boleh mengadakan pameran pelayaran dan bot untuk menarik para peminat aktiviti berkenaan sekali gus menjana pendapatan untuk premis perniagaan , restoran, hotel dan industri perkhidmatan lain.

Menurutnya, dengan menganjurkan acara pelayaran dan bot, ia dapat meningkatkan reputasi Sabah sebagai destinasi pelancongan pelayaran selain membuka peluang pekerjaan sementara dan tetap kepada masyarakat setempat.

Beliau percaya, selain memberi perhatian kepada usaha memelihara alam sekitar dan mengukuhkan usaha pemuliharaan di Sabah, acara itu juga boleh merangsang pelaburan dalam infrastruktur tempatan seperti marin, jeti dan kemudahan bot.

Sementara itu, Sazli berkata, Sabah mempunyai teluk yang menakjubkan setanding dengan destinasi pelayaran terkenal lain untuk bot atau kapal layar berlabuh.

Katanya, seperti Teluk Marudu yang boleh diakses ke destinasi luar bandar dan para pelayar boleh tinggal lebih lama serta meneroka tarikan di kawasan sekitar serta masyarakat setempat.

Menurut statistik yang disediakan oleh Sail Malaysia, acara 'Sail Malaysia Passage to the East 2023 Yacht Rally' merekodkan seramai 386 peserta dalam tempoh 2008 hingga 2022, termasuk 24 peserta ulangan.

Senarai hentian perhimpunan di Sabah termasuk Kota Kinabalu, Kudat, Karakit, Pulau Silingan, Sandakan, Kinabatangan, Pulau Tambisan, Lahad Datu, Silam, Bohey Dulang, dan Tawau.

Para peserta adalah dari Australia, Norway, New Zealand, Belanda, Amerika Syarikat, Perancis, Sweden, Afrika Selatan, United Kingdom, dan Switzerland.

"Ini bermakna perhimpunan ini adalah saluran untuk membawa pengunjung baharu ke Sabah. Kami melihat potensi besar kerana percaya ramai yang ingin datang ke sini untuk belayar atau menaiki bot," katanya.

Beliau berkata, mengikut statistik yang dikumpulkan, purata pelancong menginap selama seminggu, tetapi mereka yang menyertai program Sail Malaysia biasanya tinggal selama dua tahun.
 

  • oleh
  • Advertisement