Anda di sini

PSG berpesta gol, benam Pays de Cassel 7-0

Advertisement
Mbappe melompat untuk mengelak penjaga gol Pays de Cassel Romain Samson ketika menjaringkan gol pada perlawanan Piala Perancis peringkat 32 akhir di antara Pays de Cassel dan PSG di  stadium Bollaert-Delelis di Lens, kelmarin. — Gambar AFP
Mbappe melompat untuk mengelak penjaga gol Pays de Cassel Romain Samson ketika menjaringkan gol pada perlawanan Piala Perancis peringkat 32 akhir di antara Pays de Cassel dan PSG di  stadium Bollaert-Delelis di Lens, kelmarin. — Gambar AFP

PASRIS: Kylian Mbappe menjadi pemain Paris Saint-Germain (PSG) pertama yang menjaringkan lima gol dalam satu perlawanan apabila kelab gergasi Ligue 1 itu menumpaskan pemain amatur divisyen keenam Pays de Cassel 7-0 dalam Piala Perancis semalam.

Mbappe, yang menjaringkan hatrik dalam perlawanan kekalahan Perancis kepada Argentina dalam perlawanan akhir Piala Dunia lebih sebulan lalu, menjaringkan hatrik pada separuh masa pertama di sini ketika PSG mendahului 4-0 pada rehat ketika menentang lawan liga serantau mereka.

Dia menjaringkan dua gol lagi selepas permainan bermula semula, dengan Neymar dan Carlos Soler menjaringkan gol tambahan PSG dalam perlawanan peringkat 32 akhir.

Kelab milik Qatar itu, yang telah memenangi Piala Perancis sebanyak 14 kali, lebih banyak berbanding pasukan lain, kini akan bermain di tempat lawan menentang musuh ketat Marseille dalam pusingan 16 akhir awal bulan depan.

Perlawanan itu dijadualkan bermula pada 6 Februari, hanya seminggu sebelum PSG menerima kunjungan Bayern Munich dalam perlawanan pertama pusingan 16 akhir Liga Juara-Juara.

“Sebaik sahaja kami menjaringkan gol pertama, ia menjadi lebih sukar untuk lawan kami,” kata jurulatih PSG, Christophe Galtier kepada pemberita.

“Lawan yang akan kami hadapi dalam beberapa minggu akan datang mempunyai kualiti yang berbeza,” tambahnya.

Mbappe telah diberikan gelang kapten dan Neymar juga bermula, tetapi Lionel Messi direhatkan, dibenarkan untuk tidak bermain perlawanan ini dan sebelum bermain di Stade Bollaert-Delelis di Lens.

Pays de Cassel ialah sebuah kelab kecil yang mewakili segelintir kampung di pedalaman dari bandar pelabuhan Dunkirk di utara jauh Perancis, tetapi pencapaian luar biasa mereka ke peringkat kejohanan ini telah mencetuskan minat seluruh negara.

Mereka beraksi dengan mengagumkan pada peringkat awal menentang pendahulu Ligue 1 itu, tetapi tentangan mereka dipatahkan sejurus sebelum setengah jam apabila Mbappe membelok masuk ke belakang Nuno Mendes, dan bola melantun ke dalam laluan gol.

Mbappe kemudian membantu Neymar untuk pemain Brazil itu menjaringkan gol pertamanya sejak Piala Dunia, sebelum bintang Perancis itu menghasilkan gol ketiga pasukannya dan kemudian menyempurnakan hatrik dalam 12 minit daripada hantaran Vitinha.

Gol keempat Mbappe, dan kelima PSG, menyusuli selepas kesilapan penjaga gol pada minit ke-56.

Neymar melorong kepada Soler untuk menjadikan skor 6-0 sebelum Mbappe melengkapkan kekalahan, gol kelimanya membolehkannya menyamai rekod sepanjang masa untuk gol Piala Perancis paling banyak.

Dia kini telah menjaringkan 29 gol dalam pertandingan itu, sama seperti bekas jaguh Marseille, Jean-Pierre Papin. — AFP 

Advertisement