Anda di sini

Arsenal raih kemenangan di Emirates

Advertisement
 Sebahagian daripada aksi perlawana Liga Perdana Inggeris di antara Arsenal dan Manchester United di Stadium Emirates, hujung minggu lalu. — Gambar AFP
MENDEB ARKAN: Sebahagian daripada aksi perlawanan Liga Perdana Inggeris di antara Arsenal dan Manchester United di Stadium Emirates, hujung minggu lalu. — Gambar AFP

LONDON: Arsenal meneruskan musim luar biasa mereka pada hujung minggu lalu dengan kemenangan dramatik 3-2 ke atas musuh lama, Manchester United di Emirates, bergantung pada kemenangan lewat yang mencetuskan kontroversi yang masih akan dibincangkan oleh peminat bola sepak di seluruh negara.

Hantaran jarak jauh Marcus Rashford dinafikan oleh Eddie Nketiah. Perlawanan telah diterbalikkan dalam separuh masa kedua apabila pemain bintang Bukayo Saka memberi pasukannya pendahuluan, namun kedudukan disamakan beberapa minit kemudian apabila pemenang Piala Dunia Lisandro Martinez menemui gol.

Kemenangan itu memberi Arsenal kelebihan lima mata di singgahsana dengan satu perlawanan dalam tangan, sesuatu yang tidak dijangkakan orang ramai pada permulaan musim.

Pujian harus diberikan kepada The Gunners yang tidak menunjukkan tanda-tanda semakin lemah, mempamerkan persembahan elit dan juga terus mengasak, dan berjaya mengutip tiga mata.

Ini cabaran baharu bagi kebanyakan pemain-pemain, termasuk pengurus mereka, tetapi setakat ini mereka kukuh di tangga teratas, kelihatan berbeza sama sekali dengan pasukan yang bergelut untuk menduduki tangga empat teratas musim lalu.

Dalam aksi 10 minit terakhir, semasa permainan terikat dengan dua gol masing-masing, pasukan tuan rumah sedang mengasak dan timbul kontroversi apabila Granit Xhaka dan Bruno Fernandes bertembung ketika pemain tengah Switzerland itu menerpa ke arah Fernandes ketika dia bermain bola.

Tidak dinafikan bahawa ‘cabaran’ itu sudah lewat, tetapi Fernandes dikatakan memanfaatkannya sebaik mungkin, memanggil ahli fisio untuk kecederaan kepala, berdiam diri untuk tempoh masa yang lama untuk sesuatu yang kelihatan tidak berbahaya. 
Video itu diberi kapsyen di Reddit dengan ‘Calon Fallon d’Floor Bruno Fernandes’.

Sudah jelas pandangan orang ramai tentang pemain tengah Portugal itu dan tindakannya pada detik-detik penutupan permainan. Jika dia menggunakan taktik kotor, maka ia tidak berkesan kerana akhirnya Nketiah dan Arsenal tertawa sahaja. — AFP 

Advertisement