Anda di sini

AirAsia X kembali ke Osaka, Jepun, terus kembangkan rangkaian

Advertisement
Penumpang pada penerbangan pertama ke Osaka baru-baru ini merakam kenangan.
Penumpang pada penerbangan pertama ke Osaka baru-baru ini merakam kenangan.

KUCHING: AirAsia X (AAX) kembali ke Osaka, Jepun seterusnya mengembangkan lagi rangkaiannya ke/dari negara matahari terbit. 

Penerbangan sulungnya berlepas dari Kuala Lumpur pada jam 11.45 malam 21 Januari lalu dan tiba di Osaka jam 7.15 pagi hari yang sama.

Sempena meraikan penyambungan semula perkhidmatannya ke kota kulinari Jepun, para tetamu yang menaiki penerbangan sulung menerima cenderamata dan diraikan dengan persembahan istimewa sebelum menaiki pesawat.

Penerbangan tiga kali seminggu ke Osaka dijangka akan membawa lebih 116,000 pelancong antara Malaysia dan Jepun pada setiap bulan, seterusnya merangsang sektor pelancongan kedua-dua negara.

Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia X Malaysia Benyamin Ismail berkata, pihaknya berbesar hati untuk memulakan tahun baharu dengan pengumuman laluan ke-13  iaitu dari Kuala Lumpur ke Osaka. 

“Selepas menyambung semula perkhidmatan dari Kuala Lumpur ke Tokyo (Haneda) dan Sapporo pada akhir tahun lepas, kami telah membawa hampir 30,000 tetamu antara Malaysia dan Jepun selepas pandemik. 

“Kami berbesar hati melihat permintaan kukuh bagi penerbangan sulung ini dengan muatan melebihi 95 peratus dan kami yakin bahawa laluan ini akan diterima dengan baik walaupun ia kompetitif. 

"Apabila permintaan perjalanan semakin meningkat, kami akan terus mengembangkan perkhidmatan kami ke destinasi menarik di Asia dari hab serantau kami di Kuala Lumpur dan Bangkok,” katanya.

Untuk meraikan perkhidmatan semula ke salah satu destinasi paling popularnya, AAX menawarkan tambang termasuk semua* bernilai hebat antara Kuala Lumpur dan Osaka daripada RM699/JPY29,990 sehala untuk tempat duduk ekonomi atau RM2,999/JPY106,640 sehala untuk Premium Flatbed.

Sebagai sebuah Kumpulan, AAX terbang ke tiga destinasi di Jepun iaitu Tokyo, Osaka dan Sapporo dari Kuala Lumpur yang dikendalikan AirAsia X Malaysia (D7) dan dari Bangkok (Suvarnabhumi) yang dikendalikan AirAsia X Thailand (XJ).

Advertisement