Anda di sini

Bekas pegawai perisik Sweden dipenjara seumur hidup

Advertisement
 

STOCKHOLM, Sweden: Seorang bekas pegawai perisikan Sweden telah dijatuhkan hukuman seumur hidup pada Khamis keran mengintip untuk perkhidmatan perisikan tentera GRU di Rusia di antara tahun 2011 dan 2021,  serta adik lelaki nya telah dipenjarakan selama 10 tahun.

Mahkamah daerah Stockholm mendapati Peyman Kia berusia 42 tahun, yang berkhidmat dalam perkhidmatan perisikan Sweden Sapo dan dalam unit perisikan tentera, serta adik lelakinya Payam, 35 tahun, bersalah bagi “pengintipan yang dirancangkan.”

Dua beradik itu telah “bersama dan dalam gabungan, secara haram dan bagi kepentingan Rusia serta GRU, mendapatkan, menyerahkan dan mendedahkan maklumat  di mana pendedahan kepada kuasa asing akan menjejaskan keselamatan Sweden”.

 Mahkamah mendapati Peyman Kia bersalah kerana mengumpulkan  kira-kira 90 dokumen rahsia melalui tugasnya.

Adik lelakinya pula didapati bersalah kerana merancang jenayah dan menguruskan kontak  dengan pihak GRU, menyerahkan kira-kira 45  dari dokumen sulit tersebut.

Peyman Kia telah dijatuhkan hukuman seumur hidup kerana melakukan pengintipan “di antara kategori paling jualan”,  menurut hakim Mans Wigen,  sambil menambah bahawa  dia telah mengambil kesempatan bagi tugasnya sebagai seorang pegawai perisikan bagi membantu Rusia, yang memberikan “ancaman paling besar kepada Sweden”. — AFP
 

Advertisement