Anda di sini

OPR naik dua kali: Bank Islam ramal pertumbuhan ekonomi negara tahun 2023

Advertisement
 Bila Harga Kukuh'
Ketua Ekonomi, Firdaos Rosli di pembentangan Bank Islam bertajuk 'Tinjauan Ekonomi 2023: Bila Harga Kukuh'

KUALA LUMPUR: Bank Islam Malaysia Bhd meramalkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) meningkat dua kali dalam suku pertama tahun ini. Ia menjangka OPR meningkat sebanyak 50 mata asas (bps) pada suku pertama (mesyuarat Januari dan Mac) kepada kadar terminal baharunya sebanyak 3.25%.

Menurut Ketua Ekonomi Firdaos Rosli, mengekalkan OPR rendah terlalu lama boleh menimbulkan ketidakseimbangan makroekonomi di tengah-tengah aktiviti pengambilan risiko yang berlebihan. Beliau berkata, "Kenaikan berturut-turut dalam kadar itu, tanpa mengambil kira impak ke atas kos pinjaman keseluruhan kepada ekonomi Malaysia, bertujuan menghapuskan akomodasi kewangan yang berlebihan secara beransur-ansur dan bukan mengurangi inflasi.”

Diramalkan BNM akan menangguh kenaikan tersebut seketika dan OPR berkemungkinan kekal tidak berubah sepanjang 2H2023 tanpa meningkatkan risiko kemelesetan global.

Mengulas mengenai pertumbuhan negara pada majlis taklimat media baru-baru ini, Firdaos berkata, “Kami menjangkakan FY2022 Malaysia akan mencapai 8.1%, melebihi anggaran rasmi dalam julat antara 6.5%-7.0%, di tengah-tengah prestasi 3Q2022 yang lebih kukuh daripada jangkaan.

Mengambil kira keadaan yang tidak tentu dan kemerosotan dalam keuntungan dan pertumbuhan, Bank Islam percaya bahawa pertumbuhan KDNK sebenar Malaysia sederhana kepada 4.5%, lebih curam daripada yang lain di perantauan ini. “Ramalan Bank Dunia pada Januari 2023 berkongsi pandangan yang sama di mana pertumbuhan Malaysia dijangka meningkat pada 4.0% pada 2023 berbanding 7.8% pada 2022,” tambah Firdaos lagi.

 

Dari segi inflasi, Bank Ismal meramal inflasi akan lebih perlahan pada 2023, tetapi harga barangan akan kekal tinggi. Dengan pengandaian subsidi bahan api semasa kekal tidak berubah, Bank Islam menjangkakan inflasi utama Malaysia adalah purata 3% tahun ini. Inflasi utama memuncak pada Ogos 2022 pada 4.7%.

Mengulas lanjut, Firdaos berkata "Kami berpendapat bahawa CPI akan meningkat sebanyak 0.42% di atas garis dasar untuk setiap kenaikan 10 sen dalam RON95."

“Bagaimanapun, inflasi pasti akan meningkat daripada garis dasar Bank (3.0%) jika kerajaan meneruskan rasionalisasi subsidi pada 2023 apabila harga minyak runcit meningkat.”

Menurut pendapat ketua ekonomi, Firdaos, nilai Ringgit adalah rendah dan ini menunjukkan ruang untuk penghargaan masa depan, tertakluk kepada faktor bukan ekonomi.

“Di 2023, kami berpendapat bahawa nilai USD mungkin akan berkurangan kerana Fed dijangka kurang agresif dalam kenaikan kadarnya, membolehkan nilai Ringgit meningkat secara beransur-ansur.

“Pertumbuhan global yang menyederhana mungkin menjejaskan trajektori pemulihan Ringgit. Bagaimanapun, kami optimis pertumbuhan domestik yang berdaya tahan dan pembukaan semula ekonomi China yang diperhebat dapat menyokong nilai mata wang tempatan itu,” kata Firdaos. Bank itu menjangkakan Ringgit akan mengakhiri tahun pada RM4.28 berbanding dolar AS.

Mengujar mengenai perdagangan antarabangsa, Firdaos percaya bahawa perdagangan antarabangsa yang lebih perlahan tidak dapat dielakkan. Bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa Malaysia berpeluang mendapat manfaat daripada ratifikasi CPTPP, yang akan meningkatkan prospek perdagangan asing negara pada 2023 dan seterusnya. Di bawah CPTPP, Malaysia akan mendapat akses kepada tiga pasaran eksport baharu, iaitu Kanada, Peru dan Mexico.

“Pilihan untuk mengurangkan perbelanjaan pada 2023 adalah terhad. Dengan jangkaan perbelanjaan pembangunan yang lebih tinggi, Bank Islam meramalkan terbitan Sekuriti Kerajaan Malaysia (MGS) & Terbitan Pelaburan Kerajaan (GII) lebih tinggi pada RM185.0 bilion daripada anggaran RM175.0 bilion pada 2022.

“Penebusan dijangka RM83.3 bilion (2022F:78.8 bilion).

'Selain itu, nisbah caj perkhidmatan hutang yang lebih tinggi mungkin akan mengikutinya, meningkat seiring dengan kadar faedah yang lebih tinggi." Bank Islam meramalkan hutang (MGS, GII & Bil Perbendaharaan Islam Malaysia, MITB) kepada nisbah KDNK semakin hampir kepada had hutang berkanun (65%) pada 64.1% pada 2023 (2022F: 63.3%).

Bank Islam juga meramal tiga peristiwa penting yang kemungkinan besar berlaku pada tahun ini, iaitu pembentangan semula Bajet 2033, kajian pertengahan penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12), dan juga perubahan landskap politik domestik selain pilihan raya dalam enam negeri (Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Negeri Sembilan, Kelantan, dan Terengganu).

Ia percaya bahawa persona penyatuan Perdana Menteri Anwar Ibrahim adalah kunci dalam membawa keseimbangan positif kepada formula multi-coalition yang rapuh. Justeru, tidak banyak kebimbangan soal ketidakstabilan politik, kerana kerajaan perpaduan mempunyai majoriti dua pertiga.

Secara ringkasnya, boleh dikatakan terdapat ruang mencukupi untuk pertumbuhan ekonomi Malaysia. Namun begitu, langkah strategik harus diambil dengan berhati-hati, dengan menitikberatkan keadaan ekonomi yang tidak menentu di banyak wilayah. 
 

  • oleh
  • Advertisement