Anda di sini

Hubungan kukuh Malaysia-Indonesia kunci kepada pertumbuhan, kestabilan ASEAN 

Advertisement
Gambar fail delegasi Malaysia diketuai Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Majlis Sambutan Rasmi oleh Bapak Joko Widodo di Istana Kepresidenan Bogor baru-baru ini. -Gambar Facebook Tengku Zafrul
Gambar fail delegasi Malaysia diketuai Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Majlis Sambutan Rasmi oleh Bapak Joko Widodo di Istana Kepresidenan Bogor baru-baru ini. -Gambar Facebook Tengku Zafrul

Oleh Tengku Zafrul Aziz 
  
TAHUN 2023 bakal menjadi tahun yang mencabar bagi kebanyakan ekonomi membangun – termasuk Malaysia – dengan unjuran pertumbuhan global kurang memberangsangkan dan mungkin akan berpanjangan.

Walaupun prospek pertumbuhan domestik Malaysia akan terus positif, prospek ekonomi global yang lemah dan ketidaktentuan geopolitik berkemungkinan akan memberi kesan kepada negara perdagangan terbuka seperti Malaysia. 

Sejak dahulu lagi saya percaya, untuk mengharungi badai ini Malaysia perlu meningkatkan kerjasama sesama negara ASEAN.

Dengan populasi seramai 660 juta orang, rantau ini bukan sahaja sebuah pasaran mega, tetapi juga berpotensi untuk menahan kejutan luaran. 

Semasa Forum Megatrends Khazanah (KMF) 2022 pada Oktober tahun lalu, saya ada menyebut bahawa ASEAN perlu berusaha mengukuhkan rantaian bekalan intra-ASEAN, terutamanya untuk sekuriti makanan dan tenaga.

Jika platform ASEAN  dimanfaatkan sepenuhnya, rantau ini mampu menjadi kuasa penggerak untuk mewujudkan kestabilan dan kemakmuran untuk rakyatnya. 

Oleh itu, lawatan rasmi pertama ke luar negara Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini ke Indonesia, yang merupakan Pengerusi ASEAN tahun ini, amat bersesuaian.

Tengku Zafrul
Tengku Zafrul

Sebagai Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia (MITI), saya gembira menjadi sebahagian daripada lawatan kerja yang sangat produktif ini. 

Saya telah lama berpendapat bahawa Indonesia, dengan 280 juta penduduknya, amat penting untuk 'strategi ASEAN' mana-mana perniagaan atau negara, termasuk Malaysia.

Malaysia dan Indonesia boleh dikatakan mempunyai 'Hubungan Istimewa' berbanding negara-negara lain di ASEAN. Kita berkongsi ikatan sejarah, budaya, kulinari dan bahasa yang berusia ribuan tahun. 

Tetapi kepentingan Indonesia bukan hanya berdasarkan kisah silam tetapi juga masa kini. Ia adalah rakan dagangan kedua terbesar Malaysia dan sumber FDI ketiga terbesar dalam ASEAN.

Jumlah perdagangan adalah kira-kira USD23.8 bilion pada 2021, pertumbuhan 45.5% tahun ke tahun berbanding 2020.

Dengan pembukaan semula sempadan kita pada 2022, jumlah perdagangan 2022  mungkin akan tumbuh melebihi 30% tahun ke tahun. Dari Januari - November 2022, perdagangan dua hala kita sudah melebihi USD27 bilion, 33% lebih tinggi daripada 2021. 

Dalam membawa hubungan ini ke hadapan, sudah tiba masanya penggubal dasar kedua-dua negara bersama-sama mengenal pasti industri penting dan kritikal yang boleh ditingkatkan tahapnya.

Sehubungan itu, sembilan pertukaran MoU antara syarikat Malaysia dan Indonesia dalam pelbagai sektor semasa lawatan Perdana Menteri tempoh hari, adalah sangat bertepatan. Sembilan MoU yang dimeterai (termasuk 2 agensi di bawah MITI) mewakili nilai kumulatif sebanyak MYR1.66 bilion. 

Saya juga berbesar hati dapat menyerahkan 11 Surat Niat daripada syarikat Malaysia kepada Pak Bambang Susantono, ketua Pihak Berkuasa yang menyelia Ibu Kota Negara Nusantara, (IKN).

Ini jelas menggariskan sokongan Malaysia terhadap usaha untuk mengurangkan tekanan di Jakarta dengan mengalihkan ibu kota mereka dan menerapkan pembangunan ke seluruh nusantara, terutamanya kawasan timur Indonesia yang kaya dengan pelbagai sumber. 

Semasa lawatan rasmi tersebut, jelas wujud kemesraan, kepercayaan dan keakraban antara kita, bukan sahaja pada tahap kerajaan, tetapi juga di peringkat perniagaan dan rakyat yang kini perlu kita manfaatkan untuk sama-sama membentuk masa depan ASEAN yang lebih berdaya tahan. 

Sebagai permulaan, kita perlukan komitmen untuk memudahkan perdagangan dan pelaburan rentas sempadan, bukan sahaja di peringkat negara, tetapi juga antara negeri-negeri Malaysia dan wilayah-wilayah Indonesia.

Dalam hal ini, kita perlu mengenal pasti dan memudahkan pengeksport dan PKS peringkat pertengahan dari Malaysia dan Indonesia, yang merupakan penggerak utama untuk pengembangan ekonomi.

Ini akan memastikan pertumbuhan yang lebih inklusif, dan bakal dinikmati oleh mereka di luar bandar, bukan hanya di Jakarta dan Kuala Lumpur, dan tidak terhad kepada syarikat korporat besar. 

Hal-hal ini adalah antara topik perbincangan saya semasa bertemu dengan rakan sejawatan, yang kebanyakannya telahpun menjadi sahabat selama bertahun-tahun, iaitu sejak saya menjadi CEO bank serantau sebelum tahun 2020.

Mereka termasuk Menteri Penyelaras Hal Ehwal Maritim dan Pelaburan, Pak Luhut Binsar Pandjaitan; Menteri Badan Usaha Milik Negara, Pak Eric Thohir; dan Menteri Perindustrian, Pak Agus Gumiwang Kartasasmita. Saya juga menghargai peluang untuk membincangkan hubungan istimewa Malaysia-Indonesia dengan Ibu Retno Marsudi, Menteri Luar Negeri Indonesia, sambil mengopi dengan beliau. 

Pertemuan mesra delegasi kami bersama Presiden Joko Widodo ('Jokowi') jelas menampakkan keterbukaan beliau untuk meneruskan kerjasama dalam pelbagai perkara. Salah satunya ialah keperluan untuk membentuk dan melabur dalam masa depan kita bersama.

Sebagai contoh, pembangunan IKN, di mana saya berpendapat bahawa Malaysia juga mempunyai kepentingan strategik dalam kejayaannya. 

IKN akan memangkin pertumbuhan, infrastruktur dan kesalinghubungan (termasuk dengan Asia Timur serta rantau Pasifik) bukan sahaja untuk Indonesia Timur tetapi juga Sabah dan Sarawak, yang akan berkongsi Pulau Borneo/Kalimantan dengan ibu kota baharu itu.

Apa yang baik untuk Nusantara sudah tentu juga bermanfaat untuk Sabah dan Sarawak, serta, Malaysia dan Indonesia secara keseluruhan. Jadi, sementara IKN masih di peringkat perancangan, adalah wajar bagi Malaysia untuk mencari peluang di sana — terutamanya berbekalkan pengalaman kita membangunkan Putrajaya. 

Banyak syarikat Malaysia juga telah berjaya melabur di Indonesia sepanjang dua dekad yang lalu, dalam sector-sektor seperti kewangan, telekomunikasi, infrastruktur dan perladangan.

Saya bukan sahaja mengadakan perbincangan yang mendalam mengenai perkara ini, tetapi juga sesi ‘jamming’ yang menyeronokkan bersama Pak Basuki Hadimuljono, Menteri Kerja Raya dan Perumahan Rakyat Indonesia, yang sememangnya seorang pemain dram yang bagus! 

Melangkah ke hadapan, saya optimis aliran perdagangan dan pelaburan rentas sempadan dengan Indonesia akan terus berkembang.

Lebih penting lagi, apabila Indonesia dan sektor perniagaannya semakin maju, peniaga Indonesia harus melihat Malaysia sebagai sebuah platform yang baik untuk mengembangkan operasi perniagaan mereka ke persada antarabangsa.

Syarikat-syarikat Malaysia seterusnya, akan mendapat manfaat daripada kerjasama, kepakaran dan pengalaman rakan-rakan mereka di Indonesia. 

Sesungguhnya, setiap negara mempunyai kekuatan masing-masing yang harus dimanfaatkan oleh negara lain dalam membina ASEAN yang lebih berdaya tahan. Kerjasama boleh merangkumi usaha seperti menangani kempen anti minyak sawit, membina/berkongsi kepakaran dalam ESG, penerokaan bersama sumber asli, pengukuhan rantaian bekalan intra-ASEAN, pendigitalan, memupuk teknologi baharu seperti infrastruktur digital dan membangunkan lebih banyak industri hiliran. 

Objektif utama kita ialah sebuah rantau ASEAN yang lebih kuat dan berdaya tahan. Disokong oleh Hubungan Istimewa Indonesia-Malaysia, ASEAN mampu menjadi benteng pertumbuhan, keamanan dan kestabilan walaupun bakal berdepan dengan kemelesetan ekonomi global. 

Seperti yang saya sebutkan di forum KMF tahun lepas: tidak mungkin akan ada Abad Asia tanpa ASEAN yang kukuh di terasnya.

Dan ASEAN yang kukuh memerlukan kerjasama rapat Indonesia dan Malaysia untuk menjadikan ASEAN sebagai pusat pertumbuhan Asia.
 

Advertisement