Anda di sini

Festival Sunbear 2022 bermula hari ini di Kampung Budaya Sarawak

Advertisement
 Festival Muzik dan Seni Sunbear 2022 bermula hari ini.
SEDIA: Festival Muzik dan Seni Sunbear 2022 bermula hari ini.

KUCHING: Membuat penampilan sulung rasminya di sini hari ini, Festival Muzik dan Seni Sunbear 2022 yang dinanti-nantikan kini disiarkan secara langsung untuk ditonton oleh pengunjung festival tempatan dan asing.

Bertempat di Kampung Budaya Sarawak, ia bermula pada jam 10 pagi dan berakhir tengah malam pada kedua-dua hari.

Festival dua hari itu akan menampilkan lebih 43 persembahan dalam kawasan acara - dibahagikan kepada dua peringkat berbeza iaitu 'Sunbear Stage' dan 'Pink Stage'.

Selain daripada mempamerkan pelbagai persembahan secara langsung oleh artis tempatan dan antarabangsa, festival itu turut menampilkan lapan aktiviti sampingan iaitu Showreel; Ruai Seni Kita; Culture City; 'Vibin Session at Sunbear'; 'E-Sports Bay'; Hungry Town; Yoga Bear dan Simposium Muzik.

Hari ini, para hadirin festival akan dihiburkan dengan 22 aksi, masing-masing dilengkapi untuk mempamerkan irama dan bunyi tersendiri untuk peminat baharu dan lama.

Antara beberapa persembahan pada hari ini ialah kumpulan punk rock ikonik Malaysia One Buck Short; band pop Indie, Midnight Fusic; penyanyi Indonesia yang memenangi anugerah Danilla, penyanyi indie Malaysia Luna Dira, penyanyi kelahiran AS Annalé dan ramai lagi.

Muzik tradisional tempatan dan kugiran moden Pinanak Sentah; kumpulan rock punk Roses Are Black; kugiran alt-rock Polar; kumpulan rock Sovth China Sea dan penyanyi/novelis Claudia Tan dari Kuala Lumpur juga akan membuat persembahan hari ini.

Pengakhiran dan penutupan persembahan malam ini tidak lain tidak bukan adalah kumpulan pop-punk Malaysia, Bunkface, yang bakal menggegarkan malam ini dengan lagu-lagu hits mereka.

Hari kedua festival itu akan menampilkan lebih 21 aksi.

Beberapa penghibur terkenal pada hari itu ialah band rock Amerika The Red Jumpsuit Apparatus; Thai Phum Vuphirit; Brighton FUR; penyanyi rap Indonesia Ramengvrl dan kumpulan Indie Indonesia Reality Club.

Festival Sunbear ialah idea yang dirangka dengan matlamat untuk mempromosi dan menempatkan bakat tempatan Sarawak yang pelbagai di samping artis antarabangsa, selain menjadikan Sarawak destinasi festival utama di pulau Borneo dalam jangka panjang.

Untuk maklumat lanjut mengenai festival dan jadual program, ikuti Festival Sunbear di Facebook dan Instagram, atau hubungi +6016 5768797 atau e-mel liveinkch@gmail.com untuk sebarang pertanyaan.

Borneo Post dan Utusan Borneo adalah Rakan Media Rasmi Sarawak Festival Sunbear 2022.

Advertisement