Anda di sini

Bajet perlu sampai dan dirasai rakyat

Advertisement
 Mustapha (kanan) membuat lawatan ke Kampung Rampayan Manggatal untuk mengetahui permasalahan penduduk di kawasan Sepanggar.
TINJAU: Mustapha (kanan) membuat lawatan ke Kampung Rampayan Manggatal untuk mengetahui permasalahan penduduk di kawasan Sepanggar.

KOTA KINABALU: Ahli Parlimen Sepanggar Mustapha Sakmud memuji Bajet terbesar yang dibentangkan oleh Ketua Menteri merangkap Menteri Kewangan Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor di sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah, Jumaat lepas.

Bajet yang melibatkan perbelanjaan RM5.138 bilion dengan kutipan hasil RM5.268 bilion merupakan rekod tertinggi dan sejarah baharu kewangan negeri dengan lebihan RM130.47 juta.

Bajet bertemakan 'Ekonomi Perkasa Rakyat Sejahtera' diharap dapat digunakan sebaik mungkin untuk manfaat rakyat. Tidak guna jika hanya Bajet besar tetapi tidak menyelesaikan isu-isu yang sering dihadapi oleh rakyat.

Beliau juga meminta agar peruntukan untuk tebatan banjir, penyelenggaraan parit dan saliran dapat digunakan sebaik mungkin untuk meminimakan banjir kilat yang sering melanda beberapa lokasi serta kampung-kampung sekitar sepanggar.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita semasa sesi lawatan ke Kampung Rampayan Ulu dan Kampung  Rampayan Laut Manggatal kelmarin.

Turut hadir adalah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Darau Azhar Matussin, ketua-ketua kampung dan Pimpinan Cabang PKR Sepanggar yang diketuai oleh Timbalan Ketua Cabang,  Ramlan Naim.

Beliau juga menyeru agar Ahli-Ahli DUN yang akan menerima peruntukan RM3 juta tahun depan agar dapat membantu usaha mengurangkan masalah yang dihadapi oleh rakyat mengikut prioriti DUN masing-masing.

Beliau juga bercadang untuk menemui agensi dan jabatan yang berkaitan untuk mendapat maklumat terperinci tentang perancangan dan perlaksanaan mereka dalam menangani isu banjir kilat yang sering melanda kampung-kampung di sekitar Sepanggar ini.

Sebagai Ahli Parlimen yang baharu Sepanggar, beliau mengharapkan kerjasama dari semua pihak agar isu-isu ini dapat diangkat ke peringkat Parlimen.

“Saya perlu input dan cadangan agar dapat dibawa kepada perhatian Perdana Menteri dan Kementerian yang berkenaan. Ini masanya untuk kita berkerja untuk rakyat dan redakan suhu politik negara,” katanya.
 

Advertisement