Anda di sini

Ronaldo dihukum atas salah laku ke atas penyokong

Advertisement
Cristiano Ronaldo digantung dua perlawanan dan denda 50,000 pound. — Gambar AFP
Cristiano Ronaldo digantung dua perlawanan dan denda 50,000 pound. — Gambar AFP

LONDON: Cristiano Ronaldo digantung dua perlawanan dan denda 50,000 pound kerana memukul telefon bimbit dari tangan seorang penyokong remaja di Everton, menurut Persatuan Bola Sepak (FA) Inggeris pada Rabu.

Ronaldo, yang sekarang tidak mempunyai kelab selepas dibebaskan dari kontrak oleh Manchester United pada Selasa, terlibat dengan satu ketegangan dengan remaja lelaki berusia 1 4 tahun selepas United tewas 0-1 kepada Everton dalam aksi Liga Perdana Inggeris di Goodison Park pada 9 April.

Dia diberi amaran  oleh Polis Merseyside sementara FA juga mendakwa penyerang antarabangsa Portugal itu kerana salah laku.

Sekarang, satu panel bebas menjatuhkan hukuman dan denda kepada Ronaldo.

Penggantungan akan dipindahkan apabila Ronaldo menyertai kelab baharu dalam mana-mana negara, tetapi tidak melibatkan kejohanan Piala Dunia yang sedang  berlangsung di Qatar di mana pemain berusia 37 tahun itu akan beraksi menentang Ghana.

“Cristiano Ronaldo digantung selama dua perlawanan, didenda 50,000 pound dan diberi amaran tentang tingkah lakunya di masa hadapan kerana melanggar peraturan E3 FA,” kata satu kenyataan dari badan induk bola sepak Inggeris itu.

“Penyerang mengakui bahawa tindakannya selepas tamat perlawanan Liga Perdana di antara Manchester United FC dan Everton FC pad 9 April 2022 adalah tidak sepatutnya.

“Satu suruhanjaya kawal selia bebas mendapati tindakannya adalah tidak sepatutnya dan ganas semasa satu perbicaraan dan mengenakan tindakan.”

Ronaldo memohon perbicaraan peribadi dalam usaha mengelak penggantungan.

Semasa perbicaraan, diadakan menerusi Pasukan Microsoft pada 8 November, Ronaldo berkata dia “sangat risau untuk dirinya ketika meninggalkan padang” selepas menghampiri terowong pemain di mana penyokong Everton berkumpul.

Panel bagaimanapun berkata tindakan Ronaldo adalah “kerana rasa  kecewa dengan kekalahan United berbanding rasa risau tentang dirinya”, tetapi mereka menolak desakan FA untuk menggantungnya untuk tiga perlawanan. — AFP
 

Advertisement