Anda di sini

Calon bebas dakwa berlaku amalan tidak beretika semasa PRU15

Advertisement
George Chen
Chen

SIBU: Calon bebas George Chen yang bertanding di Kanowit kecewa dengan apa yang didakwanya sebagai amalan tidak beretika iaitu pembelian undi semasa Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Chen yang tewas dalam PRU15 selepas hanya memperoleh 741 undi dalam pertandingan lima penjuru di kerusi Parlimen itu mendakwa berdasarkan pemerhatian dan pengalaman sebenar, pembelian undi masih berleluasa di Kanowit.

“Justeru, saya kalah teruk hanya kerana saya menekankan dan mematuhi peraturan dan undang-undang pilihan raya yang bersih dan adil.

“Mereka yang telah mengundi saya walaupun tidak mendapat satu sen pun daripada saya, mereka juga sama-sama bersih dan adil sepanjang proses pilihan raya.

“Ini bermakna penduduk luar bandar tidak semestinya menggunakan wang untuk menang dalam pilihan raya,” katanya ketika dihubungi.

Chen berkata, beliau secara peribadi berjaya menghalang seorang individu dan pasukannya daripada mengagihkan wang kepada pengundi di luar pusat mengundi.

“Saya ada bukti video dan gambar kejadian. Saya juga telah membuat laporan polis berhubung perkara itu pada malam Sabtu.

“Jika tidak, ia akan menjadi amalan tidak beretika untuk meyakinkan dan memikat pengundi, saya tidak fikir undi saya hanya 741 undi,” katanya.

Beliau mendakwa politik wang dan ugutan terhadap pemimpin masyarakat telah berlaku sejak sekian lama dan rakyat berasa jengkel dengan amalan tidak bersih dan tidak adil ini.

"Saya katakan ini pasti menjejaskan keputusan pilihan raya," katanya.

Chen yang bertanding buat kali ketiga dalam pilihan raya kemudian mengucapkan tahniah kepada Ahli Parlimen Kanowit Datuk Aaron Ago Dagang kerana memenangi pilihan raya itu.

“Tetapi beliau mesti membantu pengundi di Kanowit kerana mereka sangat memerlukan semua jenis pembangunan infrastruktur, ekonomi dari segi peluang pekerjaan, peningkatan pendapatan, pembasmian kemiskinan dan kelestarian alam sekitar,” katanya.

Aaron memenangi pilihan raya dengan majoriti 236 undi selepas memperoleh 7,411 undi.

Tiga lagi yang bertanding di Parlimen Kanowit pada pilihan raya itu ialah Joseph Nyambong daripada Pakatan Harapan yang memperoleh 7,175 undi dan calon bebas Michael Lias serta Dr Elli Luhat masing-masing memperoleh 2,289 dan 427 undi.

Advertisement