Anda di sini

Satu ‘kesilapan besar’ buat Beckham jadi duta Piala Dunia musim sejuk Qatar: Cantona

Advertisement
 

DOHA: Eric Cantona (gambar) menegaskan bahawa bekas pemain-pemain bola sepak profesional, seperti bekas rakan sepasukan Manchester United, David Beckham telah melakukan ‘kesilapan besar’ untuk menjadi duta Piala Dunia musim sejuk di Qatar ini.

Timbul banyak kritikan tentang kejohanan itu, sebahagian besarnya berkaitan dengan penindasan hak asasi manusia Qatar dan layanannya terhadap pekerja asing.

Cantona, salah seorang tokoh bola sepak yang paling lantang dan berkarisma, mendedahkan bahawa dia akan memboikot Piala Dunia tahun ini.

“Ia hanya tentang wang dan cara mereka melayan pekerja yang membina stadium, ia amat mengerikan. Dan beribu-ribu orang mati. Namun kita akan meraikan Piala Dunia ini. Secara peribadi, saya tidak akan menontonnya. Saya faham bola sepak ialah perniagaan. Tetapi ia juga satu-satunya tempat di mana semua orang boleh mendapat peluang,” katanya kepada The Athletic.

Dia juga berkata bahawa dia tidak menjangkakan pemain berpendirian yang sama, sambil menambah: “Jika ada pemain yang berkata, ‘Saya akan memboikot Piala Dunia’, kamu boleh berkata ‘Bravo’.

Tetapi kamu tidak boleh mengutuk pemain berusia 20-an, yang masih mempunyai kerjaya selama 10 tahun, yang tinggal di dunia yang dikelilingi oleh pemain bola sepak selama 24 jam sehari.

“Tetapi bercakap tentang persekutuan, bercakap tentang ahli politik, yang mempunyai kuasa untuk bersuara, ‘Tidak, kami tidak pergi ke Piala Dunia’.

"Kami tidak boleh kecewa jika pemain tidak mahu memboikot Piala Dunia, kerana pihak atasan, ahli politik, presiden, persekutuan, menteri, kuasa sebenar, di seluruh dunia, mereka mempunyai kuasa untuk memboikotnya.”

Cantona kemudiannya ditanya pendapatnya tentang bekas pemain, seperti ikon global Beckham, yang menyokong Piala Dunia dan usaha Qatar dalam mengambil peranan duta dan jika dia akan mengambil tugas sedemikian.

“Saya tidak akan melakukannya sama sekali. Saya melakukan yang sebaliknya. Pada Januari 2022, saya sudah mula menentangnya. Mungkin saya  orang yang pertama,” jawabnya.

“Tetapi saya bebas untuk melakukannya. Dan sudah tentu bekas pemain itu dibayar untuk menyandang tugas itu. Mungkin mereka tidak tahu apa-apa yang telah berlaku di sana.

“Jika mereka tahu, ia keputusan yang salah. Saya fikir mereka melakukan kesilapan besar. Satu kesilapan yang sangat, sangat besar.” — AFP 

Advertisement