Anda di sini

KKM, Mindef wujudkan rangka kerja untuk optimumkan aset, sumber

Advertisement

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan (KKM) dan Kementerian Pertahanan (Mindef) akan mewujudkan satu rangka kerja baharu untuk melihat secara keseluruhan kerjasama yang boleh dicapai kedua-dua pihak supaya dapat mengoptimumkan aset dan sumber dua kementerian berkenaan.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata perkara ini susulan kerjasama yang baik antara dua kementerian itu dalam menguruskan pandemik COVID-19 sebelum ini.

“Contohnya di Hospital Angkatan Tentera (HAT) Tuanku Mizan ada keperluan sumber manusia yang mungkin boleh ditampung oleh KKM.

“Mungkin ada peralatan atau jentera di kawasan pedalaman, yang ada pada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang boleh KKM atur kedudukan apabila diperlukan,” katanya pada sidang media selepas melawat HAT Tuanku Mizan bersama Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, hari ini.

Khairy berkata kerjasama antara KKM dengan Mindef yang wujud sebelum ini perlu diangkat ke peringkat lebih tinggi dengan misi yang jelas melalui rangka kerja baharu.

Hishammuddin Tun Hussein bersama Khairy melihat fasiliti di bilik pembedahan bergerak ketika membuat lawatan ke Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan. – Gambar Bernama
Hishammuddin Tun Hussein bersama Khairy melihat fasiliti di bilik pembedahan bergerak ketika membuat lawatan ke Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan. – Gambar Bernama

Sementara itu, beliau berkata KKM dan Mindef bersiap sedia untuk menghadapi musim tengkujuh dan bencana banjir pada akhir tahun ini.

Menurutnya, beliau dan Hishammuddin telah diberikan taklimat kesiapsiagaan ATM dan KKM untuk membantu Majlis Keselamatan Negara (MKN) sekiranya negara dilanda bencana banjir.

Khairy juga memaklumkan bahawa lawatan dua menteri itu pada hari ini, adalah berikutan arahan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada Mesyuarat Jemaah Menteri lepas agar kementerian-kementerian yang berkenaan melaksanakan kesiapsiagaan mantap untuk berdepan musim tengkujuh dan bencana banjir.

Selain itu, Khairy juga berterima kasih kepada ATM kerana bertindak secara pantas dalam pembinaan hospital-hospital medan di beberapa negeri ketika pandemik COVID-19.

Justeru, katanya KKM menyokong perolehan ATM dan Mindef untuk menambah peralatan dalam usaha memantapkan lagi kesiapsiagaan hospital-hospital medan di negara ini. – Bernama

Advertisement