Anda di sini

Hajiji lancar Portal SYABAS, inisiatif baharu kerajaan negeri

Advertisement
 Hajiji (tengah) menyerahkan replika cek RM10 juta kepada Ellron (dua kanan) sebagai simbolik pelancaran Portal SYABAS.
SIMBOLIK: Hajiji (tengah) menyerahkan replika cek RM10 juta kepada Ellron (dua kanan) sebagai simbolik pelancaran Portal SYABAS.

KOTA KINABALU: Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor melancarkan Portal Skim Jaya Usahawan Belia (SYABAS) iaitu inisiatif baharu kerajaan negeri yang diperkenalkan dalam Belanjawan 2022.

Majlis pelancaran portal SYABAS yang diadakan di Menara Kinabalu di sini hari ini sebagai inisiatif dalam memacu gerakan pembangunan ekonomi serta pengukuhan potensi para belia Sabah.

Program berkenaan adalah inisiatif yang dirintis oleh Hajiji melalui aspirasi yang disuarakan generasi muda bagi membantu belia Sabah mengembangkan perniagaan sedia ada mahupun memulakan perniagaan baharu.

Kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM10 juta untuk program SYABAS bagi menyediakan bantuan kewangan kepada para usahawan belia negeri ini.

Antara objektif program SYABAS ialah membantu para belia memulakan perniagaan setelah kehilangan pekerjaan selepas pandemik COVID-19.

Ia juga membantu para usahawan belia yang mempunyai produk untuk dikembangkan operasi perniagaan dan membantu para usahawan belia membina rangkaian antarabangsa melalui aktiviti perniagaan eksport dan import bagi melestarikan perniagaan para belia.

Sasaran program SYABAS adalah belia bumiputera Sabah yang berumur dari 18 hingga 40 tahun. Dana bagi belia yang ingin memulakan perniagaan dan mengembangkan perniagaan dalam bentuk bantuan kewangan kecil.

Dana berkenaan akan diselia oleh Kementerian Belia Sukan Sabah dengan kerjasama Institut Kerjasama Kerajaan dan Rakyat (IKRAR).

Para belia yang ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai SYABAS termasuk cara memohon skim itu boleh melayari laman web https://syabas.gov.my.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Panglima Safar Untong; Menteri Belia dan Sukan Datuk Ellron Angin; Pembantu Menteri Belia dan Sukan Andi Muhammad Suryady Bandy; Setiausaha Tetap Kementerian Belia dan Sukan Mansur Asun; dan Presiden Majlis Belia Sabah (MBS) Abqaree Fawwaz Abekan.
 

  • oleh
  • Advertisement