Anda di sini

Britain ucap ‘selamat tinggal’ kepada Ratu Elizabeth II 

Advertisement

Upacara pengebumian negara dihadiri kerabat diraja serta pemimpin serata dunia 

 Keranda Ratu Elizabeth II diangkat keluar dari Westminster Abbey di London semasa upacara pengebumian negara kelmarin. — Gambar AFP
PENGHORMATAN TERAKHIR: Keranda Ratu Elizabeth II diangkat keluar dari Westminster Abbey di London semasa upacara pengebumian negara kelmarin. — Gambar AFP

UNITED KINGDOM: Britain mengucapkan “selamat tinggal” kepada Ratu Elizabeth II kelmarin semasa upacara pengebumian negara yang dihadiri kerabat diraja serta pemimpin serata dunia, sebelum melintasi ratusan ribu orang yang berkabung dalam perarakan penuh istiadat ke tempat istirehat terakhir baginda.

Orang ramai berkumpul di London untuk menyaksikan keranda ratu yang diliputi bendera, dihiasi dengan Mahkota Imperial State, orb dan tongkatnya, perlahan-lahan dibawa ke gerabak senjata dari Westminster Hall. 

Loceng gereja berusia seribu tahun dibunyikan 96 kali selang satu minit – sekali untuk setiap tahun hidupnya – dan berhenti seminit sebelum upacara bermula pada jam 11 pagi.

Dalam khutbah pengebumiannya, Ketua Biskop Canterbury Justin Welby memuji kehidupan ratu yang bertugas dan berkhidmat kepada UK dan Komanwel.

“Mereka yang berkhidmat dengan kasih sayang amat jarang-jarang dalam mana-mana lapisan masyarakat. Pemimpin penyayang lebih jarang ditemui,” katanya kepada 2,000 tetamu, termasuk Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden dan Maharaja Jepun Naruhito.

Keranda itu kemudiannya dipikul ke perarakan pengebumian berirama, dalam perjalanan tiga jam melalui jalan-jalan di London ke Istana Windsor, barat ibu negara.

Di sepanjang laluan itu, lautan tangan mengangkat telefon bimbit untuk merakam ketepatan koreografi ketenteraan.

Laungan terakhir “Tuhan selamatkan ratu” didengari tatkala penonton menaburkan bunga di jalan raya, dan loceng gereja berbunyi dari jarak jauh.

Pengebumian itu disaksikan oleh orang ramai dalam senyap, berlangsung kurang dari satu jam.

Ia berakhir dengan trompet memainkan “The Last Post”, dua minit senyap memperingati ratu lalu lagu kebangsaan yang diolah semula, “God Save the King”.

Perarakan panjang melepasi Downing Street, bangunan-bangunan kerajaan di Whitehall, melalui Horse Guards Parade dan sehingga The Mall, jalan yang dibarisi pokok membawa ke Istana Buckingham yang dihiasi warna merah, putih dan biru.

Di Wellington Arch yang berhampiran,6,000 anggota angkatan tentera yang telah berarak dihentikan dan keranda dipindahkan ke kereta jasad diraja.

Raja Charles memberi tabik hormat dan lagu kebangsaan dimainkan semula sebelum kereta jasad menuju ke Istana Windsor.

Ratu dikebumikan bersama ayahandanya Raja George VI, bondanya Ratu Elizabeth dan kakaknya Puteri Margaret, bersatu semula dalam pemergian keluarga yang pernah menggelar diri mereka “kami berempat”.

Keranda suaminya, Putera Philip, yang meninggal dunia tahun lepas pada usia 99 tahun, juga akan dipindahkan untuk bersemadi bersamanya.

“Kita semua bertuah kerana mempunyainya selama 70 tahun,” kata Biden selepas menandatangani buku takziah. “Dunia menjadi lebih baik kerananya.”

Sepanjang perarakan selepas pengebumian, Big Ben, loceng gergasi di atas Menara Elizabeth bergema dan senjata tentera melepaskan tembakan selang satu minit.

Di Windsor, mahkota ratu, orb dan tongkat telah dikeluarkan dan diletakkan di atas altar.

Pegawai paling kanan dalam kediaman diraja, tuan chamberlain, mematahkan “tongkat pejabatnya” dan meletakkannya di atas keranda, melambangkan berakhirnya pemerintahan ratu.

Keranda oak yang dibarisi plumbum, dihiasi dengan warna ratu, kemudian diturunkan ke dalam Makam Diraja.

Upacara pengebumian peribadi akan berlangsung di Chapel Memorial King George VI yang bersebelahan. — AFP 

Advertisement