Anda di sini

Imigresen kutip RM3.5 bilion setakat 30 Ogos

Advertisement
 

PUTRAJAYA: Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) mengutip RM3.5 bilion bagi hasil negara setakat 30 Ogos lepas berbanding RM2.5 bilion bagi tempoh sama tahun lepas, kata Ketua Pengarahnya Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud.

Bercakap pada sidang media selepas menyertai Immigration Run 2022 di sini hari ini, beliau berkata hasil tersebut berjaya dicapai sebelum hujung tahun ini susulan pembukaan semula sempadan negara pada 1 April lepas.

Katanya levi pekerja asing menyumbang kutipan terbesar kepada jabatan itu dengan kemasukan 1.35 juta pekerja asing ke negara ini, diikuti pengeluaran serta pembaharuan Pasport Malaysia Antarabangsa dan kompaun yang dikenakan kepada individu yang melanggar undang-undang ditetapkan JIM.

“Pembukaan semula sempadan negara telah percepatkan JIM capai sasaran kutipan daripada jangkaan asal bagi sepanjang 2022. Ini kutipan hingga Ogos lepas, jadi (kutipan) untuk bulan akan datang (September hingga Disember) akan menjadi bonus.

“Dengan prestasi yang agak baik ini, saya harap Kementerian Kewangan boleh beri sedikit bonus kepada kakitangan JIM,” katanya.

Susulan prestasi kutipan itu, beliau tidak menolak kemungkinan JIM mampu mencapai kutipan RM4 bilion menjelang hujung tahun ini dengan pengenalan Program Visa Premium (PVIP) Malaysia.

PVIP dilancarkan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin pada Khamis lepas yang bertujuan menarik minat hartawan global melabur serta menetap di negara ini bagi tempoh 20 tahun, dan akan dibuka untuk permohonan mulai 1 Okt ini.

Dalam perkembangan lain, Khairul Dzaimee berkata pihaknya memberikan kerjasama penuh kepada Jawatankuasa Siasatan yang ditubuhkan pada 7 Ogos lepas bagi menyiasat dakwaan insiden melibatkan seorang pegawai tinggi kerajaan dan pegawai Imigresen di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Sehingga kini, katanya pegawai Imigresen KLIA telah memberikan kenyataan dan maklumat tambahan kepada jawatankuasa terbabit yang dipengerusikan Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun bagi menyiasat insiden yang dilaporkan berlaku pada 3 Ogos lepas.

“Tidak banyak maklumat yang boleh saya berikan cuma apa yang saya boleh maklumkan adalah pegawai saya telah selesai memberikan keterangan dan bekalkan maklumat berkaitan kepada jawatankuasa berkenaan,” katanya.

Pada 3 Ogos lepas, seorang pegawai yang bertugas sebagai Ketua Operasi Imigresen di KLIA didakwa dimarahi di khalayak ramai kerana tiada pegawai Imigresen ditempatkan di kaunter bilik VIP sewaktu ketibaan pegawai tinggi kerajaan itu di bilik berkenaan.

Susulan dakwaan itu, Kabinet mengarahkan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali untuk menubuhkan jawatankuasa di peringkat dalaman bagi menyiasat insiden terbabit yang melibatkan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Datuk Seri Mohd Shafiq Abdullah. - BERNAMA
 

Advertisement