Anda di sini

Dortmund duduki tangga teratas

Advertisement
Sebahagian daripada babak-babak aksi perlawanan Bundesliga Jerman di antara Dortmund dan Hoffenheim di Dortmund. — Gambar AFP
Sebahagian daripada babak-babak aksi perlawanan Bundesliga Jerman di antara Dortmund dan Hoffenheim di Dortmund. — Gambar AFP

DORTMUND: Satu gol daripada penyerang Marco Reus telah mengangkat Dortmund untuk merangkul singgahsana Bundesliga dengan kemenangan 1-0 di laman sendiri menentang Hoffenheim malam semalam.

Dortmund memenangi perlawanan keempat dalam lima musim ini – dan kemenangan ketiga 1-0 mereka setakat ini – hasil jaringan pada separuh masa pertama daripada Reus.

Reus membuka tirai jaringan selepas 16 minit, merembat masuk bola yang diumpan oleh remaja Inggeris Jamie Bynoe-Gittens selepas beberapa lagak kreatif daripada Julian Brandt.

Gol itu menandakan gol ke-146 Reus dalam 345 perlawanan, kali ke-60 dia memberi pasukannya pendahuluan 1-0.

“Kami bermain dengan sangat baik pada separuh masa pertama, pada separuh masa kedua kami agak kehabisan tenaga,” kata Reus kepada DAZN sejurus selepas perlawanan.

“Kami melindungi gol kami dengan baik, kami perlu bersikap lebih ganas di hadapan.”

Penyerang Dortmund, Anthony Modeste hampir menjaringkan gol keduanya musim ini selepas 68 minit apabila dia memanfaatkan cubaan terpesong Thorgan Hazard, tetapi penjaga gol Hoffenheim, Oli Baumann berjaya menafikannya.

Dortmund berjaya mematikan serangan lewat Hoffenheim daripada bekas pemain Dortmund, Jacob Bruun Larsen pada minit ke-87 untuk menang 1-0.

Jurulatih Dortmund, Edin Terzic memuji prestasi pasukannya.

“Pada separuh masa pertama kami bermain dengan sangat baik, mengasak dengan menyerang, dengan banyak peluang ke arah gol, ia kelihatan sangat bagus.”

“Pada masa rehat kami bercadang kami mahu meneruskan cara itu, tetapi separuh masa kedua tidak begitu lancar, tetapi kami masih mencipta satu atau dua peluang yang baik.

“Kami menang 1-0 dan akhirnya mengikat mereka kepada kosong gol, namun kami akan lebih berpuas hati jika boleh menjaringkan gol kedua hari ini.”

Walaupun menang, Dortmund kehilangan Bynoe-Gittens akibat bahunya terkehel pada separuh masa pertama, menambah senarai kecederaan yang semakin ramai termasuk pemain tengah pertahanan Mahmoud Dahoud yang akan diketepikan dengan kecederaan yang sama sehingga sekurang-kurangnya November.

Hoffenheim menamatkan malam itu di tempat kelima, dengan tiga kemenangan dan dua kekalahan selepas lima perlawanan. — AFP 
 

Advertisement