Anda di sini

Jamin tiada ‘pusingan U’

Advertisement
Gambar fail 22 Februari 2020 ini menunjukkan Fury diusung dengan kerusi memasuki gelanggang bagi menentang petinju AS, Deontay Wilder untuk gelaran juara WBC di Las Vegas. — Gambar AFP
Gambar fail 22 Februari 2020 ini menunjukkan Fury diusung dengan kerusi memasuki gelanggang bagi menentang petinju AS, Deontay Wilder untuk gelaran juara WBC di Las Vegas. — Gambar AFP

LONDON: Juara heavyweight WBC Tyson Fury telah membuat kenyataan bahawa dia akan bersara daripada tinju pada hari lahirnya yang ke-34 pada hari Jumaat, setelah sebelum ini melakukan beberapa ‘pusingan U’ mengenai masa depannya dalam sukan itu.

“Terima kasih kepada semua yang memberi input dalam kerjaya saya selama bertahun-tahun dan setelah perbualan yang panjang, saya akhirnya memutuskan untuk pergi dan pada ulang tahun ke-34, saya menyatakan selamat jalan,” tulis Fury di Twitter.

Pengumuman itu disambut dengan keraguan kerana sebelum ini Fury telah menyatakan hasratnya untuk bersara namun telah kembali ke gelanggang.

Dia dijangka akan menentang pemenang perlawanan semula Oleksandr Usyk dengan Anthony Joshua pada 20 Ogos untuk merebut peluang menyatukan gelaran kelas berat dunia.

Pada Selasa lepas, Fury menamatkan persaraan untuk pertarungan trilogi menentang Derek Chisora dan juga mendakwa telah melantik jurulatih baharu di Isaac Lowe.

Walau bagaimanapun, dia sekarang telah mengumumkan hasrat untuk bersara tanpa kalah dengan rekod 32 kemenangan dan seri sekali dalam 33 perlawanan.

Fury mengucapkan terima kasih kepada isterinya, penganjur Frank Warren dan rakan-rakan latihan serta syarikat televisyen yang telah membeli hak penyiaran pertarungannya selama bertahun-tahun.

Pada bulan Mac, ahli tinju British itu membuat kenyataan menjelang kemenangannya ke atas Dillian Whyte bahawa dia akan bersara selepas pertarungan itu kerana dia mempunyai “150 juta di bank dan tiada apa-apa yang perlu dibuktikan.”

Walau bagaimanapun, awal minggu ini, Warren telah menimbulkan keraguan terhadap cadangan Fury yang tidak mahu bertarung lagi.

“Saya rasa kita perlu melihat apa yang berlaku pada 20 Ogos dan keputusannya, dan itu akan menentukan apa yang ingin dia lakukan pada masa akan datang,” kata Warren kepada talkSPORT.

“Saya fikir dia akan kembali, kerana dia seorang lelaki pejuang dan dia akan merinduinya. Itulah yang dia lakukan, dia mahu bertarung.” — AFP 
 

Advertisement