Anda di sini

Arena skate terpanjang di Sarawak dilengkapi sepenuhnya wifi percuma

Advertisement
Dr Annuar (empat kiri) memotong reben simbolik Pelancaran Wifi Percuma di SAYS, Sibu hari ini.
Dr Annuar (empat kiri) memotong reben simbolik Pelancaran Wifi Percuma di SAYS, Sibu hari ini.

SIBU: Arena papan selaju terpanjang di Sarawak di Sibu Active Youth Space (SAYS) kini dilengkapi sepenuhnya dengan Wifi percuma, kata Timbalan Menteri Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat I Dr Annuar Rapaee.

Menurutnya, ini membolehkan orang ramai melayari Internet sambil memperkaya pengetahuan dengan menggunakan kemudahan itu.

“YAB Premier Sarawak (Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg) ketika meluluskan peruntukan pembinaan gelanggang skate terpanjang Sarawak sebelum ini, mahu ia dilengkapi Wifi percuma untuk belia melayari Internet bagi memperkaya pengetahuan mereka.

“Orang ramai datang ke arena skate hanya boleh mendaftar untuk menikmati Wifi percuma,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pelancaran Wifi Percuma di SAYS di sini, hari ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Nangka itu juga mengumumkan gelanggang papan selaju menyediakan trek pam untuk pelumba BMX dan penonton.

Beliau berkata, selain itu Kafe Skate di SAYS beroperasi tidak lama lagi dan orang ramai boleh menikmati hidangan ringan dengan pemandangan Sungai Rajang yang menakjubkan sebagai latar belakang.

"Dengan menyatakan e-sukan mendapat tarikan dalam kalangan belia, saya bekerjasama dengan Persatuan Sukan Elektronik Bahagian Sibu (SDesa) untuk melancarkan lebih banyak aktiviti termasuk pertandingan e-sukan di sana.

"Untuk rekod, gelanggang skate sepanjang 100 meter juga sesuai untuk sukan kasut roda, perlumbaan BMX dan skuter," jelasnya.

Hasil cetusan idea Dr Annuar, pembinaan SAYS pertama kali dikemukakan pada Julai 2018.

Turut hadir pada majlis itu Pengerusi Sekretariat Sukan, Kebudayaan, Sosial dan Perpaduan DUN Nangka Kaunselor Jimmy De Rozario dan Setiausaha Politik Premier Sarawak Sayed Azmee Wan Junaidi.

Advertisement