Anda di sini

Ringgit dijangka melantun semula berbanding dolar AS pada akhir 2022

Advertisement
KUALA LUMPUR: Ringgit dijangka melantun semula berbanding dolar AS pada akhir tahun ini apabila asas makro di Malaysia bertambah baik, kata AmBank Research.

Pemulihan itu juga akan disokong oleh penyongsangan jurang kadar faedah antara Bank Negara Malaysia (BNM) dan Rizab Persekutuan (Fed) Amerika Syarikat (AS), tekanan yang ketara terhadap konflik geopolitik dan meningkatkan keyakinan.

Firma penyelidikan itu berkata ringgit telah susut mendadak berbanding dolar AS pada 2022, turun kira-kira 6.7 peratus setakat ini kepada paras terendah dalam tempoh empat tahun pada RM4.45.

Ia mengaitkan kelemahan semasa nota tempatan itu berpunca daripada gabungan pelbagai faktor, ia termasuk perbezaan kadar faedah yang mengecil antara BNM dan Fed kerana kitaran pengetatan monetari yang kedua masih belum berakhir.

“Selain itu, ekonomi AS masih kelihatan lebih baik berbanding negara-negara lain di seluruh dunia sekali gus memberikan rangsangan tambahan kepada dolar dalam tempoh terdekat ini,” kata AmBank Research dalam nota penyelidikan hari ini.

Bagaimanapun, ia menjangkakan dolar AS akan mula merosot sedikit pada suku keempat 2022 dan pertumbuhan ekonomi AS diunjurkan mengalami pertumbuhan negatif bagi empat suku.

“Ini bermakna naratif inflasi akan condong kepada kelembapan ekonomi atau kemelesetan yang disebabkan oleh pengetatan monetari yang agresif. Daripada kenaikan kadar, kami menjangkakan Fed akan mula menurunkan kadar faedah pada separuh kedua 2023,” katanya.

Di peringkat domestik, AmBank Research berkata pertumbuhan ekonomi Malaysia semakin meningkat apabila kebanyakan perniagaan telah pulih selepas tempoh pandemik COVID-19.

Bagaimanapun, pemulihannya perlahan disebabkan oleh pelbagai cabaran seperti kekurangan tenaga buruh dan pekerja berkemahiran, gangguan terhadap rantaian bekalan, caj pengangkutan dan peningkatan kos bahan.

“Keadaan dolar AS/ringgit yang lemah mungkin semakin hampir. Tetapi dalam tempoh jangka panjang, ringgit akan mendapat manfaat daripada dolar yang lebih lemah,” katanya.

AmBank Research berkata dasar menaikkan kadar faedah dan pendirian fiskal yang neutral akan membolehkan BNM mencapai kadar lebih tinggi, ia dijangka mencapai 3.25 peratus pada awal 2023. - BERNAMA

Advertisement