Anda di sini

Apple dituduh abai aduan salah laku seksual: Financial Times

Advertisement
 

SAN FRANCISCO: Berpuluh-puluh wanita menuduh Apple mengabaikan pengendalian dakwaan salah laku seksual yang dibuat mereka semasa bekerja untuk pembuat iPhone itu, menurut laporan Financial Times kelmarin.

Seramai 15 pekerja semasa dan bekas gergasi Silicon Valley itu melaporkan sama ada telah ditolak atau mendapat respons yang mengecewakan atau tidak produktif daripada syarikat itu.

Apple tidak segera membalas permintaan untuk memberi komen, tetapi memberitahu akhbar tersebut bahawa ia bekerja keras untuk menyiasat aduan salah laku dan menambah ia akan membuat perubahan pada proses latihannya.

Skandal gangguan seksual atau diskriminasi telah menggegarkan Silicon Valley ekoran pergerakan #MeToo, yang mengetengahkan tindakan terhadap budaya, sikap dan tingkah laku yang didominasi lelaki dalam industri teknologi.

Salah seorang wanita yang dipetik dalam cerita itu, Megan Mohr, telah diilhamkan oleh #metoo untuk membuat laporan kepada Apple pada 2018 bahawa seorang rakan sekerja lelaki telah menanggalkan baju dan colinya lalu mengambil gambarnya selepas keluar minum bersama-sama semasa Mohr tertidur.

Selepas bercakap dengan pejabat sumber manusia mengenai tuntutannya, syarikat itu menyatakan kelakuan pekerja itu berpotensi disabitkan jenayah tetapi tidak melanggar sebarang dasar dalam konteks kerjanya di Apple, lapor cerita itu.

Dia berhenti kerja pada Januari, selepas 14 tahun di firma itu, dan kini meminta syarikat itu meneliti polisinya, kata laporan itu.

Wanita yang ditemu bual untuk cerita itu merupakan sebahagian kecil daripada kira-kira 165,000 pekerja firma itu di seluruh dunia.

Seorang lagi wanita yang dipetik dalam cerita itu, Jayna Whitt, menulis catatan blog di mana dia berkata hubungan percintaan dengan rakan peguam Apple telah menjadi buruk dan berbahaya.

Dia berkata lelaki itu tidak stabil, ganas secara fizikal dan mendera emosi, tetapi apabila Whitt memberitahu Apple, firma itu menasihatinya untuk menghubungi polis jika dia berasa tidak selamat.

Aduannya kepada syarikat mengenai tingkah laku lelaki itu akhirnya menyebabkan dia ditegur kerana membenarkan hubungan peribadi mengganggu kerjanya, kata catatan blog Whitt.

Apple bukan satu-satunya firma teknologi besar yang menghadapi tuduhan mengenai penyalahgunaan atau mengabaikan tuntutan salah laku, studio permainan Activision Blizzard dan Tesla Elon Musk kedua-duanya telah digegarkan oleh tindakan undang-undang.

Enam wanita berkata Tesla pada Disember, mendakwa budaya gangguan seksual di kilang pembuat kereta elektrik di California dan kemudahan lain seperti sentuhan tanpa kebenaran, gangguan dan kutukan terhadap mereka yang mengadu. — AFP 
 

Advertisement