Anda di sini

Taktik guna kebun sayur untuk tanam ganja terbongkar

Advertisement
Mancha menunjukkan pokok ganja yang dirampas pada sidang media. Turut kelihatan (dari kiri) Ketua Jabatan Siasatan Nakortik Sarawak ACP Datuk Mustafa Kamak Gani Abdullah dan Ketua Polis Daerah Sibu Dr Collin Babat.
Mancha menunjukkan pokok ganja yang dirampas pada sidang media. Turut kelihatan (dari kiri) Ketua Jabatan Siasatan Narkotik Sarawak ACP Mustafa Kamal Gani Abdullah dan Timbalan Ketua Polis Daerah Sibu Dr Collin Babat.

SIBU: Taktik lima individu menggunakan kebun sayur untuk menyembunyikan kegiatan penanaman ganja mereka di Sungai Bidut dekat sini terbongkar dalam serbuan Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Sibu Rabu lepas.

Timbalan Pesuruhjaya Polis Sarawak Dato Mancha Ata berkata kelima-lima individu berumur 29 hingga 59 tahun itu terdiri daripada seorang lelaki dan dua wanita tempatan serta seorang lelaki dan seorang wanita warga asing.

Beliau berkata polis turut merampas 34 pokok ganja berketinggian antara 0.6 meter dan 2.13 meter dianggarkan bernilai RM56,346 pada serbuan antara 7.30 pagi hingga 3.30 petang itu.

“Sebuah kereta bernilai RM40,000 yang digunakan suspek disita di bawah Seksyen 25 Akta Dadah Berbahaya (Pelucuthakan Harta) 1988,” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Menurutnya, kesemua suspek tidak mempunyai sebarang rekod jenayah dan hanya lelaki tempatan berkenaan didapati positif terhadap dadah jenis tetrahydnocarrabinol.

Mancha berkata kesemua mereka direman dua hari bermula semalam bagi siasatan mengikut Seksyen 6B Akta Dadah Berbahaya 1952 manakala lelaki tempatan itu turut disiasat mengikut Seksyen 15(1)(a) akta yang sama kerana mengambil dadah. - BERNAMA

Advertisement