Anda di sini

Sarawak Metro anugerahkan kontrak Projek KUTS kepada EPR Mobilus GR JV 

Advertisement
Mazli (dua kiri) menyampaikan watikah anugerah kepada Syahrir Iman (tiga kanan) sambil disaksikan Abdul Aziz (kiri) dan Lee (tiga kanan). Turut kelihatan dalam gambar adalah (dari kanan) Fan dan Chan.
Mazli (dua kiri) menyampaikan watikah anugerah kepada Syahrir Iman (tiga kanan) sambil disaksikan Abdul Aziz (kiri) dan Lee (tiga kanan). Turut kelihatan dalam gambar adalah (dari kanan) Fan dan Chan.

KUCHING: Sarawak Metro Sdn Bhd (Sarawak Metro), anak syarikat milik penuh Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC) telah menganugerahkan kontrak Pakej Sistem 1 Projek Sistem Pengangkutan Bandar Kuching (KUTS) kepada EPR Mobilus GR JV Sdn Bhd. 


Menurut satu kenyataan, Sarawak Metro telah menyerahkan Surat Anugerah kontrak kepada EPR Mobilus GR JV Sdn Bhd (EPR Mobilus GR JV) pada satu majlis yang disaksikan oleh Menteri Pengangkutan Sarawak Dato Sri Lee Kim Shin yang mewakili Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

“Dengan aspirasi kami untuk mempunyai penyelesaian pengangkutan awam yang mampan pada masa yang sama turut menangani isu perubahan iklim, membuatkan kami bersepakat untuk bekerjasama membawa sistem Autonomous Rapid Transit berkuasa sel hidrogen pertama di dunia,” kata Abang Johari dalam teks ucapannya yang dibacakan oleh Lee.

Beliau juga menjelaskan bahawa kontrak Pakej Sistem 1 bernilai RM1.425 bilion melibatkan pembekalan 'rolling stock' iaitu kenderaan Autonomous Rapid Transit (ART) berkuasa hidrogen, peralatan depoh dan kenderaan penyelenggaraan (DEMV), isyarat dan sistem kawalan (S&CS) dan gerbang platform automatik (APG).

Pada majlis itu, Ketua Pegawai Eksekutif Sarawak Metro Mazli Mustaffa hadir untuk menyampaikan Surat Anugerah kepada Pengarah EPR Mobilus GR JV Syahrir Iman Suib, Chan Chee Kian dan Wilson Fan.

Untuk kontrak Pakej Sistem 1, EPR Mobilus GR JV– usaha sama antara EPR (Kuching) Sdn Bhd, Mobilus Sdn Bhd dan Global Rail Sdn Bhd – bekerjasama dengan CRRC Zhuzhou Institute Company Limited dan CIMC-Hexagon Hydrogen Energy Systems Limited (pembekal kenderaan ART berkuasa hidrogen), Thales (pembekal sistem isyarat dan kawalan), Fangda Innotech Company Limited (pembekal gerbang platform automatik) dan DOM Industries (M) Sdn Bhd dan CRRC Zhuzhou Institute Company Limited (pembekal peralatan dan kenderaan penyelenggaraan).

Beliau turut menegaskan bahawa pencapaian baru-baru ini yang dicapai oleh Sarawak Metro juga merupakan pencapaian yang sangat penting bagi China, sebagai negara asal pembekal sistem ART.

“Saya juga melihat ini sebagai peluang untuk mengukuhkan hubungan ekonomi dua hala yang sudah erat antara Malaysia  (melalui Sarawak) dengan China,” katanya. 

Pada masa yang sama, menekankan bahawa Sarawak sedang bergerak selangkah ke hadapan kerana sistem pendorong ART akan dikuasakan oleh hidrogen – selaras dengan agenda hidrogen hijau Sarawak dan pembangunan ekonomi hidrogen Sarawak.

“Sama seperti kami adalah pelopor dalam pembangunan ekonomi digital, kami juga pelopor dalam ekonomi hidrogen. Dan aplikasi hidrogen untuk mengubah sistem pengangkutan awam kami adalah bukti selanjutnya kepada komitmen kami ke arah meningkatkan lagi sosioekonomi Sarawak," tegas pihaknya.

Premier Sarawak gembira kerana Kontraktor Pakej Sistem 1 juga telah memberikan komitmennya untuk menambah nilai projek KUTS melalui Program Pembangunan Sosioekonomi Sarawak Metro Sarawak (SEED) untuk membangunkan modal insan dan rantaian bekalan, ke arah memastikan kemampanan dan jangka panjang, kejayaan jangka masa operasi ART.

“Besar harapan saya agar melalui inisiatif sebegini, generasi baharu anak muda Sarawak akan dapat menimba ilmu dan kemahiran baharu untuk memainkan peranan bermakna dalam industri baharu ini iaitu sektor pengangkutan awam moden dan hijau.

“Dengan pengwujudan kumpulan tenaga kerja mahir dalam sektor ini, saya yakin pada masa depan, rakyat Sarawak bukan sahaja akan menyumbang kepada industri di Sarawak tetapi mereka juga akan dicari oleh pemaju dan pengusaha sistem pengangkutan awam dari semua bandar. Seluruh negara dan rantau ini,” katanya sambil menambah, terdapat peluang luas untuk memanfaatkan potensi pasaran serantau yang diwujudkan melalui penggunaan ART untuk Sistem Pengangkutan Bandar Kuching.

Beliau juga mengumumkan bahawa dari segi melihat potensi jangka panjang lain untuk Sistem Pengangkutan Bandar Kuching, kerajaan baru-baru ini meluluskan cadangan Sarawak Metro untuk penjajaran ART untuk Fasa 1 Projek KUTS yang kini akan memasukkan laluan baharu ke Santubong. 

Antara pertimbangan lain, jajaran itu melihat kepada rancangan pembangunan masa depan bagi Santubong dan potensi besar untuk pertumbuhan bagi kawasan berkenaan dengan sektor pelancongan dan riadah sebagai pemangkin utama.

“Dan saya dengan sukacitanya mengumumkan bahawa walaupun jajaran baharu ini akan menjadi kira-kira 20 kilometer lebih panjang daripada yang dicadangkan sebelum ini oleh Sarawak Metro, kami telah berjaya mengekalkan kos keseluruhan projek di bawah RM6 bilion, melalui inisiatif kejuruteraan nilai berterusan Sarawak Metro. 

“Saya tahu Sarawak Metro juga terus merancang untuk laluan ART masa depan untuk Greater Kuching di bawah Projek KUTS serta untuk jajaran lain yang berpotensi mewujudkan faedah sosioekonomi yang signifikan untuk rakyat Sarawak,” ujarnya menambah.

Sementara itu dalam ucapannya, Pengerusi SEDC Tan Sri Datuk Amar Abdul Aziz Husain menyifatkan penganugerahan watikah anugerah bukan sahaja permulaan pembangunan Projek KUTS tetapi transformasi pengangkutan awam Sarawak. 

“Dengan perjanjian ini ditandatangani antara Sarawak Metro dan EPR Mobilus GR JV Sdn Bhd, kami menyaksikan permulaan pembangunan mod pengangkutan awam mesra alam yang sama sekali baharu, iaitu ART bertenaga sel bahan api hidrogen kami,” kata Abdul Aziz.

Beliau menjelaskan bahawa Projek KUTS bergerak di landasan yang betul dan menegaskan bahawa 18 Julai 2022 juga menandakan satu lagi peristiwa penting dengan penutupan tender Pakej Sistem 2, yang melibatkan telekomunikasi, kawalan penyeliaan dan pemerolehan data, kutipan tambang automatik, penyelenggaraan berkomputer, sistem pengurusan, pusat kawalan operasi dan sistem teknologi maklumat.

“Kami tidak sabar untuk berkongsi lebih banyak berita baik mengenai pembangunan Projek KUTS kami dalam beberapa minggu dan bulan akan datang tetapi dalam pada itu, yakinlah bahawa pasukan di Sarawak Metro bekerja tanpa jemu untuk menyampaikan projek ini dengan jayanya,” kata Abdul Aziz.

Pada majlis sama, Sarawak Metro turut bertukar dokumen MoU dengan Ibraco Bhd dan Peranan Makmur Sdn Bhd, anak syarikat Naim Holdings Bhd, ke arah kerjasama membangunkan stesen ART berhampiran pembangunan hartanah mereka, masing-masing iaitu The NorthBank dan Kuching Paragon.

Mazli mewakili Sarawak Metro untuk pertukaran dokumen MoU, dengan Ibraco diwakili Pengurus Kumpulannya Datuk Chew Chee Hian dan Peranan Makmur diwakili Pengarah Peranan Makmur Datuk Abang Abdul Wahap Abang Julai.

Antara yang hadir pada majlis itu ialah Konsul Jeneral Republik Rakyat China di Kuching Xing Wei Ping dan ahli Lembaga Pengarah Sarawak Metro.
 

Advertisement