Anda di sini

Enam terbunuh dalam perbalahan puak di Iraq

Advertisement
 

KUT: Enam orang, termasuk seorang anggota tentera, telah terkorban di Iraq kelmarin ketika pertempuran antara dua puak berpunca daripada pergaduhan mengenai tanah pertanian, kata polis.

Keganasan itu di daerah Al-Uzair, selatan Amarah di wilayah tenggara Maysan, berlangsung selama beberapa jam, menurut Saad al-Zaidi, jurucakap polis bagi kawasan berkenaan.

Anggota tentera terbabit adalah daripada salah satu puak itu dan sedang “bercuti ketika konflik meletus berpunca daripada perbalahan mengenai tanah pertanian”, beliau memberitahu wartawan AFP.

Meskipun telah meningkatkan langkah keselamatan, wilayah Maysan, yang bersempadan dengan Iran, merupakan laluan bagi pengedar dadah di mana permusuhan antara puak sering kali membawa kepada keganasan.

Pada Mei, lapan orang telah terkorban di wilayah yang sama ketika perbalahan antara anggota daripada puak yang sama berlaku mengenai tanah pertanian.

Semakin menyukarkan tugas penguatkuasaan undang-undang, pembunuhan  atau cubaan membunuh yang menyasarkan hakim atau anggota polis  adalah biasa berlaku. — AFP
 

Advertisement