Anda di sini

Kes varian Omicron lebih mudah berjangkit BA.2.12.1 dan BA.5 dikesan di Sarawak

Advertisement
 

KUCHING: Kes varian Omicron lebih mudah berjangkit iaitu BA.2.12.1 dan BA.5 dikesan di Sarawak baru-baru ini.

Pengarah Institut Kesihatan dan Perubatan Komuniti, Universiti Malaysia Sarawak(UNIMAS), Prof Dr David Perera berkata demikian dalam laporannya kepada Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS) Datuk Amar Douglas Uggah Embas di sini hari ini.

“Hari ini, kami ingin melaporkan data pengawasan kami untuk kes positif COVID-19 dari 1 Mac hingga 16 Jun tahun ini.

“Sebanyak 1,229 sampel berjaya disusun dalam tempoh tersebut. Semuanya dikesan sebagai Varian Omicron Membimbangkan B.1.1.529( VOC).

"Sampel ini mewakili kes positif yang diperoleh di seluruh negeri," katanya. 

Daripada ini, katanya, BA.2 terus menjadi subvarian beredar yang dominan dan dengan beberapa sub-keturunan kecilnya dikesan.

“Bagaimanapun, pada minggu terakhir Mei, kami mengesan kejadian pertama BA.2.12.1 yang sangat berjangkit daripada kes di Kuching dan BA.5 daripada kes di Sibu.

"Seterusnya, satu kes tambahan BA 2.12.1 dan tiga kes BA.5 dikesan di Kuching hingga minggu kedua dan ketiga Jun.

"WHO sebelum ini telah menandakan kedua-dua sub-keturunan ini sebagai sangat menular dengan kadar penghantaran yang lebih pantas berbanding induk Omicron VOC.

“BA 2.12.1, pertama kali dikesan di Amerika Syarikat, terus menjadi pendorong utama jangkitan di negara itu.

"Sementara itu, BA.5, yang pertama kali dikesan di Afrika Selatan, telah menyebabkan peningkatan baru-baru ini dalam kes COVID-18 di beberapa negara di seluruh dunia," kata Dr David.

“Memandangkan perkembangan ini, orang ramai dinasihatkan supaya peka dengan risiko peningkatan kadar jangkitan di negeri ini.

"Mereka juga sangat dinasihatkan, untuk mendapatkan suntikan penggalak mereka jika mereka tidak melakukannya, terutamanya bagi individu yang mempunyai komorbiditi dan mereka yang berumur 60 tahun ke atas," katanya.
 

  • oleh
  • Advertisement