Anda di sini

Malaysia Airlines hasilkan video demonstrasi keselamatan menarik 

Advertisement

Video ‘Satu, Dua, Tiga, Jom!’ gabung dunia seni persembahan, budaya, keselamatan penerbangan Malaysia

 

“Ia ada dalam DNA kami, justeru kami berbesar hati untuk mendedahkan video 'Satu Dua Tiga, Jom!' sebagai info yang bermaklumat.”  

Lau Yin May
Ketua Pegawai Pemasaran dan Pengalaman Pelanggan Kumpulan Malaysia Airlines 

KUCHING: Malaysia Airlines membawa penumpang melalui pengalaman yang tidak pernah berlaku sebelum ini dengan ‘Satu, Dua, Tiga, Jom!’ atau ‘One Two Three, Let’s Go!’.

Ia merupakan video keselamatan dalam penerbangannya yang menggabungkan dunia seni persembahan, budaya dan keselamatan penerbangan Malaysia.

Filem ini bermula di tengah-tengah latar belakang alunan harmoni apabila kru kabin syarikat penerbangan dan artis persembahan Malaysia berpakaian baju kebaya mengalu-alukan penumpang untuk menonton video demonstrasi keselamatan sebelum menyampaikan lapan langkah yang mudah diikuti dalam penceritaan muzikal yang disampaikan oleh tokoh dan watak terkemuka tanah air.  

Daripada gimnas Olimpik yang menunjukkan kedudukan sekiranya berlaku kecemasan, kumpulan rock menggesa penumpang supaya tidak merokok di dalam pesawat, sehinggalah watak kelab bola sepak Harimau Malaya yang menyanyikan kepentingan keselamatan tali pinggang keledar.

Konsep video dalam penerbangan Malaysia Airlines yang dipertingkatkan adalah selaras dengan cara kerja baharu dan perjalanan penggunanya memandangkan keghairahan untuk perjalanan terus melonjak apabila sempadan di seluruh dunia dibuka semula.  

Walaupun video ini pada terasnya menonjolkan kepentingan keselamatan dalam kapal terbang, ia juga menawarkan pengembara merasai kehangatan dan kepelbagaian Malaysia sama ada semasa mereka menaiki Malaysia Airlines atau dari keselesaan rumah mereka.
 
Ketua Pegawai Pemasaran dan Pengalaman Pelanggan Kumpulan Malaysia Airlines Lau Yin May berkata, aspek keselamatan amat penting bagi Malaysia Airlines.

“Ia ada dalam DNA kami, justeru kami berbesar hati untuk mendedahkan video 'Satu Dua Tiga, Jom!' sebagai info yang bermaklumat. 

“Video keselamatan yang sangat menarik ini  merangkumi budaya terbaik Malaysia dari segi seni persembahan dan hospitaliti Malaysia yang terkenal.  

“Ini semua adalah sebahagian daripada usaha kami untuk meningkatkan pengalaman dalam penerbangan untuk penumpang menjadikan perjalanan mereka dengan Malaysia Airlines lebih diingati,” katanya dalam kenyataan semalam.

Katanya, sebagai syarikat penerbangan nasional pihaknya sentiasa berusaha menyokong wira dan jenama negara melalui perkongsian meluas dalam bidang sukan, inisiatif CSR, seni persembahan, perniagaan tempatan dan banyak lagi.

“Ini kerana kami berkongsi tanggungjawab kolektif untuk berkhidmat kepada negara Malaysia dengan bangga setiap hari.

“Di sebalik kesukaran yang kami hadapi sebagai sebuah negara, semangat bersatu padu yang membolehkan kami berdiri teguh dan berdiri sebagai satu pasukan.  

“Melalui kerjasama kami dengan Enfiniti, kami dengan bangganya boleh membawa pengalaman ke langit bersama kami untuk dinikmati dan dinikmati oleh semua.  

“Kami menjemput pelancong untuk ‘marilah terbang bersama-sama’ dengan Malaysia Airlines, untuk terbang bersama dan terbang dengan selamat!,” ujarnya.
 
Video itu dihasilkan dengan kerjasama Enfiniti, kumpulan syarikat Malaysia yang memenangi anugerah mencipta pengalaman bertaraf dunia merentasi hiburan, pelancongan dan pendidikan. 
 
Diarahkan bersama oleh Puan Sri Tiara Jacquelina iaitu penerbit pemenang anugerah, pengarah dan pengasas The Enfiniti Creative Universe dan Datuk Yusry Abdul Halim iaitu pelakon dan pengarah, video ini menampilkan ‘star-studded ensemble’.

Antara kameo termasuk Tan Sri Dr Mazlan Othman (ahli astrofizik pertama Malaysia),  Farah Ann Abdul Hadi (gimnas artistik), Tan Sri Dr Jemilah Mahmood (pengasas MERCY Malaysia) dan Francisca Luhong (Miss Universe Malaysia 2020).

Menurut Tiara, beliau menerima panggilan daripada Malaysia Airlines pada Oktober tahun lepas.
 
“Saya amat teruja serta merasakan projek ini menaikkan semangat dan memberi harapan kepada industri seni persembahan dan hiburan yang ketika itu terjejas teruk akibat wabak COVID-19,” katanya.

Beliau amat bersyukur kerana Malaysia Airlines telah memberi Enfiniti dan peluang ini untuk menyatukan dunia penerbangan Malaysia dan dunia seni persembahan dan hiburan menerusi video ini.

Mulai Ogos 2022, penumpang yang melakukan perjalanan dengan Malaysia Airlines akan berpeluang melihat versi kompak video keselamatan yang diperbaharui dengan versi penuh akan disediakan tidak lama lagi sebagai sebahagian daripada pengalaman dan hiburan dalam penerbangan.
 
Alamilah pandangan baharu Malaysia Airlines tentang video keselamatan menerusi tontonan video penuh di saluran YouTube rasmi syarikat penerbangan ini.
 
Terbang bersama Malaysia Airlines dan tempah percutian anda yang seterusnya melalui laman web rasmi syarikat penerbangan di www.malaysiaairlines.com.  

Daftar untuk menjadi ahli Enrich di www.enrich.malaysiaairlines.com untuk mula memperoleh Enrich Points dan pastikan anda memuat turun Aplikasi Malaysia Airlines bagi mendapatkan promosi terkini dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Advertisement