Anda di sini

Lebih 20 ahli bina badan berentap pada Kejohanan Klasik Swan 2022

Advertisement
Muhd Hafiq (empat kiri), Chia (lima kiri) bersama ahli bina badan dan ahli SDBWA bergambar selepas sidang media tersebut semalam.
Muhd Hafiq (empat kiri), Chia (lima kiri) bersama ahli bina badan dan ahli SDBWA bergambar selepas sidang media tersebut semalam.

SIBU: Lebih 20 ahli bina badan dari zon tengah akan berentap pada Kejohanan Klasik Swan 2022 yang julung kali diadakan di Dewan Kelab Melayu (MUC) jam 7 malam pada 25 Jun ini.

Dianjurkan oleh Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Cawangan Pelawan dan dibantu Persatuan Bina Badan & Angkat Berat Bahagian Sibu (SDBWA), kejohanan itu diluluskan Persatuan Bina Badan Sarawak.

Setiausaha SDBWA Martin Voon berkata pertandingan itu dibahagikan kepada tiga kategori iaitu bina badan (terbuka), fizikal dan kecergasan.

Para peserta termasuk ahli bina badan yang bercita-cita tinggi dari Mukah, Saratok, Bintulu, Meradong dan tuan rumah Sibu.

"Ia hanya dibuka kepada ahli bina badan yang tidak pernah memenangi mana-mana pertandingan termasuk Mr Championship Sarawak, Mr Malaysia atau mana-mana dan kejohanan antarabangsa yang lain," katanya pada sidang media di sini, semalam.

Antara yang hadir pada majlis itu termasuk Presiden SDBWA Chia Soon Cheong dan Pengerusi PBB Cawangan Pelawan Abang Muhd Hafiq.

Voon berkata, matlamat utama penganjuran pertandingan tersebut adalah untuk mencari bakat baharu yang berpotensi untuk mewakili wilayah tengah dalam kejohanan Mr Sarawak di Miri pada 2 Jun tahun depan.

Beliau bersyukur kerana pertandingan bina badan akhirnya dapat diadakan selepas dua tahun terhenti akibat pandemik COVID-19.

"Ahli bina badan di kawasan tengah sangat mendambakan pertandingan seumpama itu dan tidak sabar untuk beraksi," katanya.

Selain itu, Voon juga percaya ahli bina badan akan memberikan persembahan terbaik mereka dan akan berusaha sedaya upaya untuk menarik perhatian juri.

Voon berkata, ahli bina badan yang berminat menyertai pertandingan tersebut dan masih belum mendaftar boleh mendaftar semasa hari pertandingan.

Katanya, yuran pendaftaran RM30 seorang dan mereka yang menyertai dua kategori perlu membayar RM50 sahaja.

Untuk mendaftar, mereka yang berminat boleh mengunjungi laman sesawang https://forms.gle/BQwTjQkTK9WeoPjD7.

Sebagai alternatif, mereka juga boleh menghubungi Chia (0168861015), Voon, (0168895600) atau Alfie Khan (0135787135) untuk pendaftaran.

Advertisement