Anda di sini

Kontraktor Bumiputera mahu lebih penyertaan dalam pembangunan

Advertisement

Tidak mahu ketinggalan daripada sertai projek seperti Pan Borneo, projek sektor tenaga di bawah PCDS 2030

Leonard (tengah) memegang salinan buku PCDS 2030 yang kandungannya dibincangkan pada mesyuarat itu. Turut kelihatan dalam gambar ialah Timbalan Presiden DUBS Zawawi Embong (kanan) dan Setiausaha PKMM Sarawak Mustaedah Hussin (kiri).
Leonard (tengah) memegang salinan buku PCDS 2030 yang kandungannya dibincangkan pada mesyuarat itu. Turut kelihatan dalam gambar ialah Timbalan Presiden DUBS Zawawi Embong (kanan) dan Setiausaha PKMM Sarawak Mustaedah Hussin (kiri).

"Kami merasakan sudah tiba masanya untuk melihat dan memberi kami peluang."

Dato Leonard Martin Uning
Pengerusi Jawatankuasa Pemandu Dewan Perdagangan Bumiputera 

KUCHING: Kontraktor Bumiputera di Sarawak mahu lebih banyak penyertaan dalam projek pembangunan di negeri ini, kata Pengerusi Jawatankuasa Pemandu Dewan Perdagangan Bumiputera Dato Leonard Martin Uning.

Beliau berkata, kontraktor Bumiputera tidak mahu ketinggalan daripada menyertai projek seperti Fasa Kedua Lebuh Raya Pan Borneo dan projek sektor tenaga di bawah Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS) 2030.
 
"Kami merasakan sudah tiba masanya untuk melihat dan memberi kami peluang," katanya yang juga presiden Dewan Perniagaan dan Perindustrian Dayak (DCCI) pada sidang media semalam selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa pemandu.
 
Selain DCCI, dewan lain yang terlibat dalam jawatankuasa pemandu ialah Dewan Usahawan Bumiputera Sarawak (DUBS) dan Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (PKMM) Cawangan Sarawak.
 
Leonard juga berkata jawatankuasa pemandu bercadang bertemu Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Menteri Kanan Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof berhubung mekanisme untuk meningkatkan penyertaan dalam projek pembangunan infrastruktur selaras dengan sasaran 30 peratus penyertaan Bumiputera.
 
“Untuk fasa seterusnya Lebuh Raya Pan Borneo, kami mahukan penyertaan yang lebih besar daripada kontraktor kami. Kami mahu mengambil bahagian sebagai kontraktor dan bukannya subkontraktor.
 
“Kami bercadang berjumpa dengan menteri persekutuan yang bertanggungjawab dalam hal ini, Datuk Seri Fadillah Yusof yang juga berasal dari Sarawak untuk berbincang dengan beliau bagaimana kontraktor Bumiputera kita boleh mengambil bahagian dalam cara yang positif dan bermanfaat berbanding fasa pertama.
 
“Kedua kami ingin berjumpa Perdana Menteri untuk memberitahu situasi yang dihadapi komuniti perniagaan Bumiputera,” katanya.
 
Beliau menambah, pertemuan dengan Timbalan Premier Sarawak merangkap Menteri Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan Datuk Amar Douglas Uggah Embas dan pegawai kerajaan negeri juga sedang dirancang.
 
“Kami bercadang berjumpa pengarah JKR (Jabatan Kerja Raya) mengenai cara terbaik untuk menambah baik mekanisme perolehan.
 
“Kami bimbang pada masa ini, segelintir Bumiputera tidak dapat menyiapkan kerja itu. Bukan kerana mereka tidak dapat melakukannya tetapi kerana harga, pada mulanya peningkatan kos bahan menyebabkan kontraktor kami sukar untuk menyiapkan projek," katanya.
 
Beliau juga berkata, ketiga-tiga dewan itu juga ingin cuba bekerjasama dengan kerajaan tentang bagaimana kontraktor ahli mereka boleh mengambil bahagian dalam pembangunan baharu yang diwujudkan untuk mencapai status maju dan berpendapatan tinggi untuk Sarawak menjelang tahun 2030.
 
“Sebagai contoh, sektor tenaga, salah satu perkara yang diperkatakan ialah bahan api hidrogen. Kami mahu melihat bagaimana kami boleh mengambil bahagian dalam semua sektor ini.
 
“Oleh kerana ia datang pantas, kami tidak mahu ketinggalan, kami mahu berada di sana, jadi kami berharap pihak yang bertanggungjawab untuk semua ini, akan menghubungi kami," katanya.
 
Beliau berkata walaupun mereka dari luar Sarawak lebih mengenali projek sebegini, kontraktor Bumiputera di Sarawak boleh diperkasakan melalui pelbagai program.
 
Mengenai perkara berkaitan, Leonard berharap sebuah bank serantau akan ditubuhkan untuk menyediakan kemudahan kewangan yang lebih baik untuk perniagaan Sarawak.
 
“Kemudahan perbankan semuanya berpusat di Kuala Lumpur, lihat ini, adakah masa sekarang memandangkan pembangunan pesat di Sarawak, adakah ada bank serantau di sini yang boleh memutuskan (untuk kita) daripada semua yang diputuskan di KL," katanya.
 
Beliau juga berkata Dewan Perniagaan dan Perindustrian Orang Ulu yang dilancarkan tahun lepas juga akan dijemput untuk menyertai jawatankuasa pemandu.
 
“Ini supaya kita ada suara, satu suara Bumiputera untuk memastikan kita dapat mengambil bahagian dalam semua pembangunan yang menentukan Sarawak sebagai negeri maju menjelang 2030,” katanya.

Advertisement