Anda di sini

Seorang maut, tujuh cedera akibat letupan bom di masjid Afghanistan

Advertisement
 

KUNDUZ: Letupan bom di sebuah masjid di utara Afghanistan telah mengorbankan sekurang-kurangnya seorang dan mencederakan tujuh yang lain ketika sembahyang Jumaat, kata polis.

Letupan itu berlaku di wilayah utara Kunduz di sebuah daerah di mana beberapa jemaah terbunuh pada April dalam satu serangan bom yang sama.

Jurucakap polis wilayah Qari Obaidullah Abedi menyatakan seorang telah terbunuh dalam letupan kelmarin di masjid Alif Birdi di daerah Imam Shahib.

“Bahan letupan telah diletakkan di dalam masjid,” beliau memberitahu AFP.

Seorang saksi yang bercakap dengan syarat dirahsiakan identitinya menyatakan bom meletup hanya selepas para jemaah selesai bersembahyang dan sedang bersedia untuk meninggalkan masjid.

Bahan letupan telah diletakkan tidak jauh dari mana imam, yang tercedera, telah menyampaikan khutbah, jelas beliau.

Seorang doktor di hospital wilayah mengesahkan angka kematian dan kecederaan.

Tiada kumpulan yang setakat ini mengaku bertanggungjawab ke atas serangan itu.

Pengambilalihan Taliban ke atas Afghanistan daripada sebuah kerajaan yang disokong oleh Amerika Syarikat (AS) pada tahun lepas telah menyaksikan angka pengeboman di negara itu menurun, namun kumpulan bersenjata Daesh (IS) telah meneruskan untuk menyasarkan beberapa komuniti minoriti dan yang lain-lain dalam serangan.

Satu rangkaian pengeboman melanda negara itu ketika bulan mulia umat Islam, Ramadan, yang berakhir pada 30 April di Afghanistan, sebahagian daripadanya diakui oleh IS.

Pada 22 April, satu letupan di sebuah masjid di daerah Imam Shahib telah mengorbankan sekurang-kurangnya 36 jemaah dan mencederakan beberapa yang lain dalam salah satu serangan paling berbahaya sejak Taliban kembali berkuasa di Afghanistan.

Letupan bom itu telah menyasarkan anggota daripada komuniti minoriti Sufi yang sedang melakukan beberapa ritual selepas sembahyang Jumaat. — AFP
 

Advertisement