Anda di sini

Perancis dakwa berkas tokoh kanan IS di Mali

Advertisement

PARIS: Tentera Perancis di Mali telah menangkap seorang anggota kanan sekutu Sahel dari kumpulan Islamic State (IS), menurut tentera Perancis kelmarin.

Penahanan dibuat ketika Perancis bersiap sedia mengundur diri dari Mali selepas hampir sedekad bersama dengan pasukan anti-pemberontak Barkhane memerangi pemberontakan jihad di negara itu.

"Pada malam 11-12 Jun, operasi pasukan Barkhane membolehkan penangkapan Oumeya Ould Albakaye, ahli kanan IS di Sahara Besar (IS-GS)," kata jurucakap ketua staf.

Operasi itu dijalankan berhampiran sempadan dengan Niger, mengambil masa berminggu-minggu yang melibatkan unit tentera udara dan tentera darat, kata kementerian pertahanan di Paris.

Albakaye akan ditahan pasukan Perancis untuk disoal siasat selama beberapa hari sebelum diserahkan kepada pihak berkuasa Mali, tambah tentera.

Seorang sumber keselamatan memberitahu bahawa Albakaye dilihat sebagai pengganti bekas pemimpin IS-GS, Adnan Abu Walid al-Sahrawi, yang dibunuh tentera Perancis pada Ogos 2021.

Gambar tidak bertarikh serahan Staf Pertahanan Perancis pada 13 Jun lalu menunjukkan anggota kumpulan pasukan khas Takuba Eropah di pangkalan tentera Menaka yang diserahkan semula menjelang pengunduran terakhir dari negara gurun Sahel itu setelah kempen antikeganasan selama sembilan tahun.
Gambar tidak bertarikh serahan Staf Pertahanan Perancis pada 13 Jun lalu menunjukkan anggota kumpulan pasukan khas Takuba Eropah di pangkalan tentera Menaka yang diserahkan semula menjelang pengunduran terakhir dari negara gurun Sahel itu setelah kempen antikeganasan selama sembilan tahun.

Albakaye ialah seorang pakar bahan letupan, ketua kumpulan, mentadbir kawasan Gourma di Mali dan Oudalan di Burkina Faso.

Dia bertanggungjawab ke atas sejumlah besar serangan terhadap orang awam di negara-negara tersebut, kata tentera.

Kementerian pertahanan Perancis kelmarin menyebut penangkapan Albakaye sebagai satu lagi kejayaan untuk pasukan Barkhane, yang berjuang menentang kumpulan pengganas bersenjata sambil menuntut semula luar Mali.

Hubungan antara Mali dan Perancis bertambah buruk selepas tentera merampas kuasa di Bamako pada Ogos 2020.

Junta enggan menguatkuasakan semula pemerintahan awam serta telah mengetatkan hubungan dengan Moscow, membawa masuk pengajar tentera dari kumpulan pro-Kremlin Wagner.

Dalam dekad sebelum  ini, Perancis telah menjadi sekutu rapat Mali dalam memerangi jihad yang telah meragut ribuan nyawa dan mengusir ratusan ribu penduduk.

Perancis memulakan operasi anti-jihadis di Sahel pada tahun 2013, membantu Mali, bekas tanah jajahannya.

Tetapi para pelampau berkumpul semula untuk menyerang pusat negara, memulakan pemberontakan sepenuhnya yang tidak dapat ditangani Presiden Ibrahim Boubacar Keita.

Hubungan dengan Perancis merosot dan bertambah buruk apabila junta enggan kembali ke pemerintahan awam, selain tuduhan Bamako bahawa Perancis telah menghasut agar tindakan keras digunakan.

Pada Januari lepas, duta besar Perancis di Bamako diusir dan pada bulan berikutnya Perancis mengumumkan pengunduran tenteranya dari Mali. – AFP

Advertisement