Anda di sini

Banduan lolos dari penjara bunuh lima sekeluarga di Texas

Advertisement
 

WASHINGTON: Pegawai penguat kuasa undang-undang Texas menembak mati seorang pembunuh yang disabitkan yang meloloskan diri dari penjara dan disyaki membunuh sebuah keluarga dekat dengan lokasi terakhirnya, kata pihak berkuasa pada Khamis lepas.

Mayat lima orang – seorang dewasa dan empat kanak-kanak – dijumpai di dalam sebuah rumah berhampiran pekan Centerville, Daerah Leon pada Khamis lepas, menurut pejabat syerif tempatan.

Gonzalo Lopez (gambar) maut di bandar Jourdanton selepas berbalas tembakan dengan pegawai penguat kuasa undang-undang yang mengesan kenderaan mangsa yang dicuri dan menghalangnya dengan jalur pancang, kata jurucakap Jabatan Kehakiman Jenayah Texas (TDCJ) Jason Clark dalam satu kenyataan.

Polis telah memeriksa kawasan timur Texas untuk Lopez sejak dia melarikan diri pada 12 Mei ketika dibawa ke penjara lain dengan bas.

Clark berkata Lopez, 46, yang sedang menjalani hukuman penjara seumur hidup bagi pembunuhan, menggergaji besi kurungan di mana dia ditahan di dalam bas sebelum menyerang pemandu dan meloloskan diri.

Polis dihubungi pada Khamis lepas oleh seorang saudara kepada keluarga tersebut yang berasa bimbang selepas tidak mendengar berita daripada mereka, Clark memberitahu sidang media sebelum Lopez ditembak.

“Lopez sememangnya seorang pembunuh, dia tidak mengendahkan nyawa manusia,” tambahnya.

Clark berkata keluarga itu menetap di kawasan Houston, dan kediaman itu merupakan rumah rehat hujung minggu. — AFP
 

Advertisement