Anda di sini

UTS rancang menawarkan ijazah undang-undang 

Advertisement
Dr Annuar (lapan kiri) bersama kakitangan UTS semasa Pameran Pengambilan dan Kerjaya Kampus UTS 2022 hari ini.
Dr Annuar (lapan kiri) bersama kakitangan UTS semasa Pameran Pengambilan dan Kerjaya Kampus UTS 2022 hari ini.

SIBU: Universiti Teknologi Sarawak (UTS) merancang menawarkan ijazah undang-undang dan kini di peringkat awal perbincangan dengan Brickfield Asia College (BAC) Kuala Lumpur.

Pengerusi UTS Dr Annuar Rapaee berkata Naib Canselor UTS Profesor Datuk Khairuddin Abdul Hamid kini berada di Kuala Lumpur membincangkan kerjasama dengan BAC bagi menawarkan kursus itu di sini.

"Kita mengadakan peringkat awal perbincangan dengan BAC untuk menyediakan ijazah undang-undang di UTS. Kita mahu menyediakan program sepenuh masa dan separuh masa.

"Saya rasa ramai berminat mengambil undang-undang terutama bagi mereka bekerja atau profesional lain yang ingin mengambil undang-undang.

"Naib canselor kini berada di KL berbincang dengan BAC," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pameran Pengambilan dan Kerjaya Kampus UTS 2022 di sini hari ini.

Ditanya sama ada program Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan akan ditawarkan, Timbalan Menteri Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat I itu berkata UTS mengkaji perkara itu memandangkan permintaan baik terhadap pegawai keselamatan.

Menyentuh mengenai Pameran Pengambilan dan Kerjaya Kampus UTS 2022, beliau berkata lebih 400 kekosongan jawatan ditawarkan oleh 20 syarikat mengambil bahagian kepada pelajar UTS.

"Saya berpuas hati dengan kerjasama baik antara industri dan UTS memberi peluang kepada pelajar kita mendapat pekerjaan sebelum mereka menamatkan pengajian.

"UTS bukan sahaja menekankan kepentingan ilmu, tetapi memperkukuhnya dengan pensijilan dengan pengiktirafan antarabangsa seperti kursus pendek yang merupakan kelebihan daya saing untuk pelajar kita," jelasnya.

Mengenai pencapaian peribadi terbaiknya sejak mengambil alih jawatan pengerusi UTS, Dr Annuar menganggap kejayaannya meyakinkan kerajaan negeri memberikan sifar yuran kepada pelajar yayasan.

Beliau berharap dapat meningkatkan pengambilan pelajar untuk kursus asas sebanyak 100 atau 150 peratus.

Tambahnya, kerajaan negeri meluluskan 50 peratus biasiswa untuk semua rakyat Sarawak yang belajar di UTS.

"Jika anda bertanya kepada saya, saya fikir itu adalah pencapaian terbesar saya. 

“Jadi, marilah kita bekerjasama menjadikan UTS sebagai salah sebuah universiti terbaik di dunia kerana ini bukan sahaja impian besar saya tetapi juga penduduk Sibu," kata Dr Annuar.

Hadir sama Pengurus Kanan UTS merangkap Ketua Jabatan Pembangunan dan Perkhidmatan Pelajar Lu Yew King serta Ketua Sumber Manusia UTS Kaunselor Jimmy De Rozario.
 

  • oleh
  • Advertisement